De 8 Martie se luptă! Lumea iese în stradă în Piața Universității

Dincolo de flori și mărțișoare, de Ziua Femeii va fi onorată o istorie a luptelor mișcărilor feministe atât din România cât și de peste hotare. Sunteți invitați marți, 8 martie la un performance artistic ce revendică acest trecut. Evenimentul cultural va avea loc în Piața Universității, în zona statuilor de la ora 13 la ora 15.

8 martie este Ziua Internațională a Femeii începând cu 1914, an ce marchează un apogeu al istoriei europeane a mișcării pentru emanciparea femeilor. În acea perioadă, numeroase organizații de femei și sindicate din Franța până în Rusia, coordonate în rețele extinse numărând milioane de membre au ținut nenumărate proteste, greve și acțiuni publice pentru recunoașterea implicării femeilor în societate.

Acestea au cerut recunoașterea valorii muncii salariate și domestice, participarea politică prin vot și implicarea în guvernare, accesul nerestricționat la educație de toate nivelele, echitate socială și încetarea războiului.

Performance-ul „De 8 Martie Se Luptă!" revendică această semnificație a zilei de 8 martie și aceste istorii care ne preced. Acțiunea va puncta și diverse condiții ale femeii contemporane ce ne arată că lupta feministă este departe de a fi încheiată. În cadrul acțiunii, mai multe femei din mediul artistic și activist vor ilustra simultan câteva ipostaze ale femeii din istoria artei și din cultură în general: alegoria libertății, muncitoarea, credincioasa, mama. Ultimele sunt și roluri ce sunt des prescrise femeilor și pe care le reînscenăm astfel încât să inspire demnitate, forță și solidaritate. Performance-ul este propus de Veda Popovici, artistă feministă și face parte din proiectul „Istoria Artei Rescrisă prin Pătratul Negru" (Instrumentar revoluționar) produs de Atelier 35 în toamna lui 2015.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/1566913530292533/?active_tab=posts. Aici găsiți și câteva imagini de la performance-ul inițial ce a avut loc în octombrie 2015 în cadrul Bucharest Art Week.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel