David Saranga, ambasadorul Israelului la București, despre "paşaportul verde digital"

David Saranga
David Saranga

Dacă Uniunea Europeană va întârzia prea mult timp cu "paşaportul verde digital", atunci Israelul vrea să înceapă să negocieze cu fiecare ţară membră în parte pentru a ajunge la un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare, a declarat ambasadorul Israelului în România, David Saranga, într-un interviu pentru Agerpres.

Vorbind despre viitorul "paşaport verde digital", David Saranga a subliniat că lucrul cel mai important în momentul în care se discută despre recunoaşterea reciprocă a certificatului de vaccinare este tehnologia, care trebuie să garanteze că documentul nu este ilegal, aspect foarte important pentru Israel, una dintre ţările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume.

Întrebat dacă Israelul va aștepta apariţia  "paşaportului  verde digital" la nivelul UE pentru a negocia o recunoaştere reciprocă a paşapoartelor de vaccinare sau va începe discuţii bilaterale cu statele membre, precum Grecia sau Spania, ambasadorul Israelului a declarat că: "Răspunsul este puţin mai complicat. În primul rând cred că această iniţiativă din partea Comisiei Europene este importantă şi e binevenită. Dar noi încă nu ştim când va veni şi cum va arăta această hotărâre. (...) Societatea israeliană este vaccinată, vorbim despre mai mult de 56% din populaţie, cu prima sau a doua doză, şi vorbim despre 86% din populaţia de peste 16 ani care este vaccinată.

Din acest motiv, ce vreau să zic este că Israelul vrea să deschidă graniţele, Israelul vrea să începem să ne întoarcem la normalitate. Şi întoarcerea la normalitate înseamnă şi turismul, care este important, este o parte din economie.

Bineînţeles, la noi este sub 2% din PIB-ul nostru, dar în alte ţări ca Spania, Grecia sau Cipru este o componentă importantă din economie. Şi din acest motiv noi vrem să deschidem cerul, vrem să începem din nou să vedem turişti în Israel şi invers, turişti din Israel care vor pleca în străinătate. Dacă până la sfârşit o să fie o înţelegere comună la nivel de UE, atunci este excelent.

David Saranga: Vrem  un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare

Dar dacă vom vedea că lucruri de acest gen nu se vor întâmpla sau vor dura mult timp, atunci vrem să începem să negociem cu fiecare ţară şi să avem un acord de recunoaştere reciprocă a certificatului de vaccinare. Şi, în acest context, noi am negociat deja cu Grecia şi cu Cipru, suntem acum în discuţii şi cu România, dar încă n-am ajuns la această etapă în care stăm de vorbă şi să vedem care sunt detaliile. Am început să vorbim despre asta, dar aşteptăm răspunsul guvernului român", a declarat pentru Agerpres David Saranga..

Despre revenirea la normalitate, Saranga a declarat că "dacă o ţară vrea să se întoarcă la normalitate, atunci trebuie, pe de o parte, o campanie de vaccinare intensă şi importantă, cum se întâmplă şi astăzi, dar în acelaşi timp trebuie şi un sistem de teste rapide. Şi în orice loc din Israel astăzi, o persoană care vrea să intre, dacă vorbim despre un concert, dacă vorbim despre alte evenimente, o persoană poate să intre sau pe bază de paşaport verde, sau certificat de vaccinare sau un PCR test, sau alt gen de test de COVID care se face pe loc.

Problema cu asta este că costurile sunt mari. Un test rapid este astăzi între 70 şi 100 de lei de persoană. Acum, dacă cineva intră la un concert sau la un eveniment, atunci asta înseamnă că costul o să fie şi dublu dacă adăugăm şi costul testelor. Şi din acest motiv asta este ceva care acum se negociază în Israel, încă nu avem soluţia. Soluţia o să fie să ne întoarcem la normalitate, să avem pe de o parte un sistem de teste rapide şi în acelaşi timp campania de vaccinare".




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel