Dan Tudorache, solicitare către Garda de Mediu privind depozitul de deșeuri Iridex Group

Primarul  Dan Tudorache continuă lupta pentru un aer curat, bun de respirat în Sectorul 1. Într-o scrisoare adresată astăzi Gărzii Naționale de Mediu, edilul Dan Tudorache solicită acestei instituții să dispună încetarea activității depozitului de deșeuri situat pe strada Drumul Poiana Trestiei nr.17-27 din Sectorul 1 al Capitalei și administrat de Iridex Group. 

În scrisoarea adresată conducerii Gărzii Naționale de Mediu, Primarul Dan Tudorache aduce drept argument împlinirea condițiilor de încetare a activității prevăzute  în Autorizația Integrată de Mediu nr.15/14.02.2018, respectiv atingerea capacității de depozitare (4.500.000 mc) și împlinirea termenului până la care activitatea de depozitare este permisă (21.03.2020).

“Solicit conducerii Gărzii Naționale de Mediu să dispună de urgență încetarea activității acestui depozit de deșeuri care otrăvește de ani buni aerul Capitalei. Conform Autorizației Integrate de Mediu ce-i permitea funcționarea, activitatea ce face obiectul acestei autorizații se poate desfășura până la împlinirea oricăreia din cele două condiții. Ori, în prezent, s-au împlinit ambele condiții pentru stoparea funcționării acestui depozit, iar continuarea activității acestuia este, cu atât mai mult, în afara legii”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Din expertiza topografică administrată în dosarul nr.15248/3/2018, despre care conducerea Gărzii Naționale de Mediu are cunoștință, a reieșit cu certitudine faptul că încă de la data de 25.07.2019 capacitatea maximă de depozitare era depășită cu 450.000 mc. Totodată, și a doua condiție, la a cărei împlinire, activitatea depozitului de deșeuri încetează, a intrat în vigoare la data 23.03.2020 când Consiliul General al Municipiului București a hotărât să nu mai prelungească contractul nr.955/11.03.1999, care a stat la baza emiterii Autorizației Integrate de Mediu nr.15/14.02.2018.

În această situație, edilul Dan Tudorache consideră că devin incidente prevederile art.15 alin.2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005, conform cu care, Iridex ar fi trebuit să notifice Agentia pentru Protecția Mediului București, cu privire la modificarea condițiilor care au stat la baza actului de reglementare reprezentat de Autorizația Integrată de Mediu amintită mai sus și să înceteze activitatea până la revizuirea autorizației integrate de mediu. Neîndeplinirea acestor obligații constituie contravenție, potrivit art.96,alin.3, pct.1, 11 și 12 din actul normativ menționat anterior.

În încheierea scrisorii Primarul Dan Tudorache aduce la cunoștința conducerii Gărzii Naționale de Mediu că administrația locală a Sectorului 1 nu va încheia un contract de depozitare cu Iridex Grup, având în vedere că instituția noastră are cunoștință în mod direct, în calitate de parte în dosarul nr.15248/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului București, despre aspectele de nelegalitate a funcționării depozitului de deșeuri operat de această entitate.

“Orice altă atitudine sau acțiune ar reprezenta o încălcare a legii, cu consecințe de natură civilă și penală. În plus, atât timp cât voi fi Primarul Sectorului 1, sănătatea populației este nediscutabilă și nenegociabilă”, a mai precizat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Regăsiți atașat forma integrală a scrisorii adresate astăzi, 24.03.2020, de edilul Dan Tudorache conducerii Gărzii Naționale de Mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel