Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, dă startul curățeniei de primăvară

În Sectorul 1, curățenia de primăvară începe din Cartierul Aviației. Primarul Dan Tudorache va da startul campaniei sâmbătă, 11 martie 2017, începând cu orele 10:30, în cadrul unui comandament organizat în colaborare cu compania de salubrizare Romprest.

Timp de o lună, 1.400 de operatori de teren vor salubriza toate cele 1125 de artere din Sectorul 1. Pentru curățenia de primăvară se vor folosi peste 150 de utilaje: autogunoiere, unimoguri, autoutilitare, perii, basculante, portcontainere, cisterne cu pompe de înaltă presiune (până la 150 bari), încărcătoare frontale, abrollkippere, multicaruri etc.

Tot în cadrul curățeniei de primăvară, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel vor fi curăţate peste 14.000 de coşuri stradale (amplasate pe stâlpi) și aproximativ 2000 de recipiente de colectare selectivă.

"Ca în fiecare an, după terminarea sezonului rece, Primăria Sectorului 1 demarează o amplă campanie de salubrizare a domeniului public. Fac un apel către comunitatea Sectorului 1 să sprijine eforturile administrației locale în păstrarea unui oraș curat și în protecția mediului înconjurător", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Soluții ecologice pentru salubrizarea domeniului public

În cadrul curățeniei de primăvară, Compania Romprest va desfășura următoarele activități: răzuitul rigolelor, măturatul manual și mecanizat, stropitul și spălatul cu substanțe ecologice a carosabilului și trotuarelor, precum și întreținerea curățeniei. De asemenea, vor fi colectate deșeurile rezultate de la populație, precum și cele existente în depozite necontrolate.

Colectăm resturile vegetale de la populație

Pe toată perioada curățeniei de primăvară, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deșeurile vegetale rezultate în urma curăţeniei spaţiilor din curţile proprii interioare şi a spaţiului verde din administrarea asociaţiei de proprietari/locatari. Acestea vor fi colectate şi transportate de către Romprest la fiecare sfârșit de săptămână. Programul de colectare se va desfăşura în fiecare sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 08:00 – 13:00. Pentru a face programări puteți contacta compania Romprest, la numărul de telefon 021/9460, cu minim 24 h înainte.

Colectăm selectiv direct de la domiciliu

Primăria Sectorului 1 continuă campania de colectare selectivă a deșeurilor direct de la asociațiile de locatari/proprietari si de la gospodarii. Începând cu 1 decembrie 2015, a fost definitivat noul sistem de colectare separată a deşeurilor pe două fracţii: fracție umedă (numai deşeuri menajere) – pubela maro şi fracţie uscată (numai deşeuri uscate) – pubela verde. Proiectul a fost lansat ca un program pilot, în anul 2008, Sectorul 1 fiind primul din Bucureşti care a realizat un astfel de program de colectare separată a deşeurilor, pe două fracţii.

Colectarea deșeurilor de la asociații de locatari/proprietari se desfășoară astfel:

➢ Luni și Vineri - se colectează numai fracția umedă (deșeuri reziduale);

➢ Miercuri – se colectează fracția uscată (deșeuri reciclabile: plastic,metal, hârtie, carton, sticlă).

La gospodăriile individuale programul de colectare se desfășoară astfel:

➢ Fracția umedă – se colectează o dată pe săptămână, de luni până vineri;

➢ Fracția uscată – se colectează o dată la două săptămâni, sâmbăta. În plus, populaţia are la dispoziţie şi posibilitatea de a precolecta deşeurile de ambalaje pe mai multe fracţii, în recipientele constituite în baterii, pe domeniul public (aproximativ 500 de puncte cu circa 2000 recipiente), respectiv:

➢ Galben – pentru deşeuri provenite din ambalaje plastic și metal;

➢ Albastru – pentru deşeuri provenite din ambalaje de hârtie şi carton;

➢ Verde – pentru deşeuri provenite din sticlă.

De asemenea, toate unitățile de învățământ din Sectorul 1 (grădinițe, școli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.

Pe 01 ianuarie 2017, a fost introdusă o nouă taxă pentru Fondul de Mediu, în valoare de 80 lei/ tonă pentru deșeul depozitat la rampa ecologică. În acest sens, toți locuitorii sectorului 1 sunt invitați să se implice mult mai responsabil în vederea colectării si predării selective a deșeurilor pe fracție umedă și fracție uscată, diminuând astfel cantitatea de deșeuri spre depozitare și, treptat, toate deșeurile sa fie pre-colectate 100% separat. Obiectivul este ca Sectorul 1 să fie prima zonă administrativă care nu va mai plăti această taxă pentru populație.

În acest scop, va demara o campanie de conștientizare a tuturor cetățenilor din Sectorul 1 în vederea efectuării pre-colectării separate a deșeurilor în mod corect. Operatorul de salubritate Romprest și Primăria Sectorului 1 vor informa locuitorii că, începând cu data de 01 mai 2017 se va începe treptat să nu se mai colecteze deșeurile precolectate neconform, adică separate pe cele doua fracții (fracție umedă și fracție uscată).

Continuă campania de colectare a deșeurilor electronice, și a celor voluminoase gratuit!

Din grijă pentru mediu şi pentru sănătatea locuitorilor din această zonă administrativă, Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest continuă campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) și a celor voluminoase, demarată înca din martie 2008.

În a doua duminică a fiecărei luni, locuitorii Sectorului 1 pot depozita în faţa imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi, mobilier, etc, care le ocupă inutil spaţiul în locuinţe. Toate deşeurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice si cele voluminoase colectate sunt preluate în vederea tratării, valorificării în vederea reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu. În luna aprilie, campania de colectare a DEEE-urilor se va ține în prima duminică a lunii, decalajul fiind motivat de Sărbătorile Pascale.

Locuitorii Sectorului 1 pot semnala, 24 h din 24 h, orice problemă legată de salubrizarea domeniului public la numărul de telefon 021/9460 – call center-ul Companiei Romprest. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel