Dan Tudorache, despre strategia de dezvoltare a Sectorului 1. Ce spune Corina Crețu

Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, a fost , joi, gazda primarului Sectorului 1, Dan Tudorache.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, s-a întâlnit, joi,  cu o delegație a Comisiei Europene conduse de Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Crețu. Cu această ocazie, edilul Dan Tudorache a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru finanțarea principalelor proiecte pe care intenționează să le deruleze în cursul acestui mandat: construirea în Nordul Capitalei a unui spital nou, implementarea unui sistem integrat de management al deșeurilor și rezolvarea definitivă a problemelor pe care le produc gropile de gunoi poluante locuitorilor Capitalei.

Dan Tudorache, în expunerea de la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene a vorbit despre stategia  de dezvoltare a Sectorului 1. Unul dintre obiectivele prioritare ale edilului este construirea unui spital, iar dacă ar fi unul regional ar fi foarte bine. Primăria Sectorului 1 dispune de un teren de 7,5 hectare, fapt pentru care în acest an este programat să se execute studiul de prefezabilitate și cel de fezabilitate. Dan Tudorache a cerut în acest sens sprijinul Comisiei Europene.

Tot cu sprijinul Comisiei Europene, Primarul Dan Tudorache și-a mai propus să construiască noi grădinițe și creșe precum și modernizarea celor existente, să realizeze creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din Sectorul 1, precum și realizarea a trei incubatoare de afaceri care să contribuie la consolidarea capitalului autohton. Noile entități de sprijin antreprenorial ar urma să aibă o suprafață minimă individuală de 500 de metri pătrați și capacitate de găzduire a 25 de afaceri într-un ciclu individual de incubare de trei ani.

[citeste si]

O altă problemă cu care se confruntă locuitorii Sectorului 1 este groapa de gunoi, singura, de altfel, de pe raza Capitalei. Primaria vrea să soluționeze această problemă, inclusiv cea financiară.

În replică, comisarul european a declarat că Sectorul 1 reprezintă un sector de care este atașată, chiar dacă în prezent nu mai poate face politică. În cadrul întâlnirii de vineri cu Primarul General, Gabriela Firea, va discuta despre cele două miliarde de euro  alocate Bucureștiului din partea CE și cum vor fi împărțite acestea. 

Despre construirea unui spital, Corina Crețu a amintit că s-a discutat cu edilul Capitalei în ultima vizită a acesteia la Bruxelles. CE este deschisă dacă se solicită alte fonduri, dar solicitarea trebuie să vină din partea autorităților române. "Am discutat astăzi cu premierul Sorin Grindeanu și cu doamna vicepremier Sevil Shhaideh, aceștia intenționând să facă propuneri", a declarat Corina Crețu.

Referitor la groapa de gunoi, comisarul european a afirmat că aceasta reprezintă o problemă prioritară, mai ales că România se află în prima etapă în fața Curții Europene de Justiție din cauză că deșeurile nu sunt stocate  corespunzător. 

Discuțiile vor continua, chiar dacă în curând se va semna construirea acelui incinerator de la Glina, care va deservi Capitala și localitățile limitrofe.

Din delegația condusă de comisarul european Corina Crețu au  făcut  parte  Vittoria Alliata-Di Villafranca, director Comisia Europeană (DGREGIO), Carsten Rasmussen, Șef de Unitate Comisia Europeană (DG REGIO), Angela Cristea, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România și Monica Loloiu, Consiler al Raportorului Politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel