Dan Tudorache, anunţ important pentru bucureşteni: "Susţin..."

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, rămâne un aliat al cetățenilor Sectorului 1, și nu numai, în lupta acestora pentru închiderea Gropii de gunoi Iridex și pentru asigurarea unui “Aer curat, Bun de respirat” în Capitală și zonele limitrofe.

Edilul a anunțat că, în prezent, cea mai bună opțiune pe care o au locuitorii Sectorului 1 este ca deșeurile din această zonă administrativă să fie depozitate la Depozitul Ecologic Vidra, în condițiile în care Contractul nr.955/1999, încheiat, pe 20 de ani, între Municipiul București și S.C. Iridex Group Import Export S.R.L., expiră în data de 11 martie 2019, fără a avea clauză de prelungire.

Primarul Dan Tudorache a făcut aceste declarații la întâlnirea pe care a avut-o cu o serie de organizații neguvernamentale – Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația pentru Natură și Protecția Mediului și Asociația 21% Oxigen- " precum și cu deputați, consilieri generali și consilieri locali din tot spectrul politic sau simpli cetățeni. Aceștia au protestat, în această dimineață, în parcarea din fața Primăriei Sectorului 1, față de poluarea aerului din zona Capitalei și a localităților din jurul Bucureștiului. Sub sloganul "Vrem AER CURAT, NU Hidrogen Sulfurat", protestatarii au cerut insistent autorităților centrale și locale să nu mai prelungească contractul cu Iridex pentru Groapa de Gunoi de la Rudeni.

„Doresc să-i asigur pe cetățenii Sectorului 1 că au în continuare în mine și în echipa mea un aliat în lupta lor împotriva otrăvirii aerului Bucureștiului de către Groapa de Gunoi Iridex. Am avut destulă răbdare, timp de mai bine de doi ani, pentru ca acest depozit de deșeuri să intre în legalitate și să respecte normele de mediu. Este momentul să punem stop poluării, pentru ca sănătatea locuitorilor Capitalei să nu mai fie pusă în pericol. În condițiile în care contractul dintre Municipiul București și Iridex expiră în martie, consider că cea mai bună soluție pe care o avem în prezent este să depozităm deșeurile din Sectorul 1 la Depozitul Ecologic Vidra", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

"Aer curat, bun de respirat"

Același răspuns l-a dat Primăria Sectorului 1 și la o adresă pe care a primit-o în data de 06.03.2019 din partea Primăriei Capitalei. Prin această adresă, Municipalitatea întreba Primăria Sectorului 1 dacă dorește menținerea în continuare în exploatare a depozitului de deșeuri administrat de Iridex sau dacă ia în calcul ca deșeurile din Sectorul 1 să fie depozitate la cel din Vidra, administrat de S.C.ECO SUD S.A, aflat în relații contractuale cu Primăria Municipiului București.

Răspunsul Primăriei Sectorului 1 la această adresă a fost unul clar și fără echivoc, ținând cont de voința cetățenilor Sectorului 1, și nu numai, care, în număr de peste 45.000, au semnat în cadrul campaniei „Aer Curat, Bun de respirat", pentru închiderea depozitului de deșeuri administrat de Iridex, care „otrăvește" aerul din Nordul Capitalei. „Ținând cont de disponibilitatea legală de a elimina deșeurile din Sectorul 1 la depozitul Ecologic Vidra, care deservește Municipiul București, potrivit contractului nr.22268/1999 dintre Primăria Municipiului București și S.C.ECO SUD S.A., considerăm că aceasta este cea mai bună opțiune pentru locuitorii Sectorului 1", se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1 la adresa Primăriei Capitalei. Depozitul de la Vidra are capacitate disponibilă de 11.900.000 metri cubi și, conform declarațiilor ECO SUD, poate primi deșeurile Municipiului București până în 2045.

Menționăm că Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deșeurilor depășită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menționat de cetățeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziția gazului de depozit provenit din fermentația deșeurilor. În plus, Autorizația de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex este ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere și postînchidere, în conformitate cu legislația în vigoare, dar și din cauza multor altor încălcări ale legislației europene în materia depozitării deșeurilor preluată în legislația română prin
Hotărârea Guvernului nr. 349/2009.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel