EXCLUSIV  Dan Ciachir, înainte de o mare sărbătoare: Asta este poarta de intrare a Creștinismului

Într-un interviu în exclusivitate pentru DCNEWS, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre cum s-a creștinat poporul român.

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DCNEWS, privitor la modul în care poporul român a fost creștinat:

„Există o tradiție bisericească, care spune că, după înălțarea la cer a Mântuitorului, după Cinzecime, pogorârea Sfântului Duh la Ierusalim, dată socotită drept certificatul de naștere al bisericii creștine, apostolii au tras la sorț locurile în care să meargă să propovăduiască. Lui Andrei i-a căzut sorțul să meargă și în ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția. După cum se știe, Sciția este Dobrogea, până spre Crimeea. O personalitate spirituală foarte mare. Pe de altă parte, el însuși a avut o moarte ucenicească, crucea sfântului Andrei, cea în formă de X, utilizată și în însemnele rutiere.

Monahismul creștin a pătruns în țara nostră prin Dobrogea, primii ierarhi care au participat la primul Sinod Ecumenic din anul 325 de la Niceea erau din Dobrogea. Dobrogea avea 14 eparhii. E un postament al marilor civilizații ale lumii păgâne, civilizația elenă, grecii fiind cei care au înființat primele orașe, urmați de civilizația romană. Dobrogea a dat un călugăr pe care noi, pe bună dreptate îl numim stră-român, Sfântul Ioan Casian, care este și primul ziarist bisericesc. Sfântul Ioan Casian s-a dus la locurile sfinte, a fost la Marsilia și a intervievat pe marii călugări, pe marii asceți ai epocii, la începuturile mileniului creștin (primele secole ale mileniului 1). A făcut o carte intitulată Colationes, de aia poate fi socotit primul ziarist bisericesc. Asta este poarta de intrare a Creștinismului.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel