EXCLUSIV  Allianz-Țiriac. Damaschin Berende, campion român, accidentat în Cehia. Risc uriaș: Din momentul acesta, lucrurile o iau razna - UPDATE

Rodica Mitu / 13 noi 2018 / 21:21 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Damaschin Berende, unul dintre campionii României, s-a accident la Cehia. I s-a zis că trebuie să fie operat de urgență. De aici a urmat un șir de întâmplări la care nu se aștepta.

„Mă aflam în Cehia. Tocmai ce urcasem cu o zi înainte pe podiumul european la atelaje trase de câini. Am devenit campion european la categoria doi câini. Echipa României a avut trei membri: eu, Bogdan Berende, care a câștigat aurul la patru câini, și colegul nostru, Kiss Atilla, care a obținut bronzul la șase câini. În contextul acesta, a doua zi, respectiv luni, 12 noiembrie, noi am continuat să ne antrenăm, pentru că la sfârșit de săptămână vor avea loc campionatele mondiale. Din păcate, în timpul antrenamentului, am suferit un accident urât, care s-a lăsat cu o triplă fractură a piciorului drept. M-a preluat ambulanța. Asigurarea pe care o am cu Allianz-Țiriac nu le-a plăcut cehilor, drept pentru care mi-au acordat ajutorul de urgență, respectiv mi-au redus luxația, pentru că, pe lângă fracturi, aveam și o luxație. Mi-au pus piciorul în gips, mi-au dat un analgezic, cu recomandarea ca, într-o zi, maxim două, trebuie să fiu operat, în caz contrar situația se complică. Am zis ok, de ce nu mă operați voi? Nu au putut să dea nicio explicație rațională. Nu au venit nici cu un refuz frontal. I-am întrebat dacă nu au specialiști la acest spital, trimiteți-mă la Praga, faceți ceva. Nu a existat un răspuns rațional. Nu le-a plăcut asigurarea și nu am lungit povestea, gândindu-mă că, fiind vorba de o operație delicată, nu e bine să forțezi lucrurile dacă oamenii nu vor să te opereze", a spus Damaschin Berende.

„Operația a fost amânată, amânată, amânată"

Acesta a plecat de urgență spre România, însă, pe drum starea sa s-a agravat. „Am chemat niște prieteni, mai exact verișorii mei să vină după mine, pentru că nu puteam să conduc. Băieții mei rămăseseră cu câinii în tabăra unde a avut loc campionatul. În regim de urgență, am plecat spre România. Însă, pe parcurs, lucrurile s-au agravat. Durerea devenise aproape insuportabilă. Piciorul se umflase foarte tare. În aceste condiții, ne-am îndreptat spre Viena. Am reușit să intrăm în cel mai mare spital din Viena. Am fost primiți extraordinar de bine, totul părea în ordine. Încă de când am sosit, m-au programat pentru operație. Acesta urma să aibă loc astăzi, la ora 11.00. (n.r. 13 noiembrie). Până la ora respectivă, nu venise acceptul din partea Allianz-Țiriac. De la ora 11.00, în condițiile în care nu am primit acceptul, operația a fost amânată, amânată, amânată. S-au schimbat documente până după ora 18.00. Fără accept, doctorii din Viena nu mă vor opera. După ce am ajuns aici, s-a descoperit că gipsul pus în Cehia și poziția piciorului au fost vicioase. Au intervenit asupra poziției piciorului. Au făcut alt RMN și au ajuns la concluzia că operația trebuie făcută neapărat marți. Doctorii de la Viena au elaborat un nou document în care au explicat riscurile la care sunt supus, în condițiile în care nu va avea loc operația. Pe măsură ce trec orele, situația se poate agrava. Efectele mă pot urmări toată viața. Sunt, în continuare, în așteptarea unui răspuns. Au transmis că analizează", a explicat acesta pentru DC News. De menționat că efectele unei eventuale repatrieri „sunt extrem de nocive, doctorii au explicat foarte clar ce pot să pățesc".

Operația costă în jur de 10.000 euro. „Nu dispun de banii aceștia. Dacă i-aș avea în buzunar, i-aș plăti imediat. Nimeni nu ar fi vrut să se producă un astfel de accident", a declarat Damaschin Berende.

„S-a cântat imnul național al României pentru mine și băiatul meu în Cehia duminică și suntem tratați în felul în care suntem – nu de către austrieci – ci de către conaționalii noștri. Nu au dorit să-mi dea o oră certă. De fiecare dată, răspunsul este: imediat ce terminăm analiza, vă informăm", a spus Damaschin Berende.

A fost informat că se înființează o comisie medicală care să decidă asupra rambursării. De asemenea, i s-a transmis că medicii Allianz studiază documentele spitalului din Viena.

 

Update 1 (13 noiembrie 2018): Damaschin Berende a revenit ulterior, spunându-ne că a primit un refuz: „Motivația Țiriac este următoarea: în scrisoarea medicală de la cehi, după ce în mod imperativ au solicitat să mă operez azi sau mâine, e lipit de această informație refuzul lor de a mă opera, ținând seama de faptul că le-am pus în față o asigurare Țiriac. Cehii au zis du-te acasă și pe chestia asta ei refuză să acopere cazul.

Nu știu de unde voi putea să fac rost de bani, pentru ca mâine să mă operez. Din momentul acesta, lucrurile o iau razna. Nu pot să-mi asum riscul să-mi pierd piciorul".

În momentul în care vom primi un punct de vedere de la Allianz Țiriac, îl vom publica.

Update 2 (14 noiembrie 2018): Damaschin Berende a primit un răspuns pozitiv. În cele ce urmează, vă prezentăm poziția oficială a Allianz-Țiriac transmisă DC News în urma unei solicitări: „Vă informăm că, în acest moment, clientul nostru și familia sa au primit rezoluție favorabilă în vederea despăgubirii intervenției chirurgicale la care domnul Damaschin va fi supus în cadrul unui spital din Viena.

În privința succesiunii evenimentelor, situația a fost următoarea:

La momentul notificării daunei către Mondial Assitance (partener Allianz-Țiriac, furnizor de asistență în cazul asigurărilor de călătorie în străinătate) – rezoluția de neplată la acel moment a fost luată în baza documentelor transmise de către spitalul din Cehia. Din documentul eliberat de către unitatea medicală din Cehia nu reiese necesitatea intervenției chirurgicale, ci recomandarea de a continua tratamentul în România.

Ajuns în Viena, Mondial Assitance a fost informat în legătură cu respitalizarea domnului Berende în cadrul unei spital din Viena. Conform procedurilor de evaluare a daunelor, s-au solicitat documente medicale eliberate de medicii curanți care să clarifice diagnosticul și procedurile medicale necesare. Asiguratul a fost informat în legătură cu pașii următori pe care compania îi va urma în vederea soluționării dosarului.

În baza documentelor medicale prin care medicii din Viena au recomandat efectuarea intervenției chirugicale, Mondial Assitance a solicitat spitalului transmitea estimărilor de costuri necesare pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale. Odată dosarul complet, domnul Berende a primit aviz favorabil, iar spitalul a fost informat în legătură cu garantarea plății aferentă intervenției chirurgicale necesare.

Așa cum precizam, atât domnul Berende, cât și familia acestuia au fost informați în legătură cu decizia de acoperire a intervenției chirurgicale. Îi dorim multă sănătate și recuperare ușoară".


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27