Daea, REVOLTAT de o decizie a Guvernului Orban: Opriţi imediat! Ne va costa scump!

"Apel către guvernanții zilei: nu vă mai jucați cu deciziile în domeniul agriculturii!", transmite Petre Daea.

"Joaca de-a exportul cu cereale și plante tehnice trebuie să se oprească imediat! Amatorismul în acest domeniu este nepermis. El ne poate costa mult și va produce răni greu de vindecat.

Să mă explic:

Decizia de a opri exportul a fost luată fără o fundamentare temeinică. Nu s-au întocmit balanțe pentru fiecare produs, pornind de la consumul specific, determinând consumul total pe destinații - uman, furajer, industrie, sămânță, etc. Pentru informarea celor care conduc astăzi acest domeniu, le spun că necesarul de grâu pentru consumul total ce trebuie asigurat de la o recoltă la alta este în jur de 5,5 milioane tone, aici fiind introdus și stocul de legătură cu noua recoltă.

În ultimii 3 ani producția totală de grâu a fost de cca 10 milioane tone anual, iar prin diferența dintre aceasta și nevoile interne se poate constata un excedent destinat exportului, România fiind a cincea țară in ierarhia mondială privind exportul acestui produs. De aici se poate pleca în proiectarea și definirea unor decizii statale", a scris Petre Daea pe Facebook.

"Decizia luată a declanșat o serie întreagă de turbulențe"

"Deși am atras atenția că orice decizie privind produsele agricole nu poate fi luată în afara întocmirii prealabile a balanței produselor, calculând așa după cum spuneam, nevoile țării și posibilitățile de asigurare a acestora, totuși, decizia luată a declanșat o serie întreagă de turbulențe:

- unele ce țin de interpretare, avem sau nu avem grâu pentru asigurarea consumului în România?

- altele privind strategia de cultivare a terenurilor de către fermieri,

- altele privind jocul prețurilor pe piața internă,

- altele privind piața externă, unde România este un jucător important.

Acum suntem în fața altei decizii, și anume, ridicarea acestei restricții, justificându-se prin faptul că situația s-a îmbunătățit. Întrebarea se pune cum s-a îmbunătățit, că nu am recoltat până acum nici un bob de grâu din noua recoltă? Aceasta demonstrează fragilitatea deciziilor, precum și superficialitatea abordării - a se vedea interzicerea exportului de ulei din semințe de bumbac, planta pe care România nu o cultivă. Codul tarifar nu este o scuză.

Tulburătoare sunt explicațiile pe care le auzim privind fundamentarea acestor decizii. Este de prisos să intrăm în analiza lor", transmite Petre Daea.

"Greșeli care ne pot costa"

"Pentru a evita repetarea unor greșeli ce ne pot costa, vă atrag atenția să faceți balanța principalelor produse agroalimentare și să urmăriți starea de vegetație a culturilor, estimând producția posibilă de realizat și stocurile de legătură, în așa fel încât să se asigure consumul de la o recoltă la alta.

În urma acestor calcule și analize, pot fi stabilite contigente de export, după caz, în așa fel încât să dăm stabilitate producătorilor, consumatorilor și cumpărătorilor de grâu de pe piața României. Rigoarea, calculele exacte trebuie să guverneze întreaga activitate în această perioadă grea.

Cunoscând situația dificilă din unele județe, ca urmare a secetei, acum trebuie să facem pre-balanța semințelor pentru a avea siguranța însămânțării cerealelor de toamnă, precum și stabilirea unor mecanisme de sprijin pentru stimularea cultivării întregii suprafețe pe care o are România.

Atrag atenția asupra obligativității continuării programelor de investiții în irigații, combaterea grindinei și asigurarea precipitațiilor, continuarea și extinderea programelor pentru produsele deficitare, susținerea investițiilor în zona montană, reproducția la suine și la păsări, pentru care sunt programe și acte normative aprobate și armonizate cu legislația europeană.

Să nu uităm de cercetare, producerea de semințe, Banca de gene de la Buzău pentru păstrarea rezultatelor cercetării și valorificarea lor în condițiile specifice de climă și sol pe care le are România.

Hrana este suportul existenței umane. Trebuie asigurată atât pe timp de pace, cât și pe timp de război. În speranța unei bunei înţelegeri, în interesul țării si al românilor, vă doresc tuturor un Paște fericit și multă sănătate!", se arată în mesajul lui Petre Daea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel