Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori şi combaterea fenomenului mierii contrafăcute.
Numai produsele care conţin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislaţiei, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori şi combaterea mult mai eficientă a fenomenului mierii contrafăcute, adesea provenind din afara UE.
"Prin măsuri puternice şi eficiente, instituţiile europene au obligaţia să se asigure că apicultorii sunt sprijiniţi pentru a fi competitivi pe piaţă, iar consumatorii cumpără miere şi nu un produs care conţine 30% miere şi restul - aditivi", consideră Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură din PE.
Șansă considerabilă pe piaţa europeană
Apicultura oferă României o şansă considerabilă pe piaţa europeană, unde deţine deja un rol important, dar în acelaşi timp apicultorii români şi europeni se confruntă cu dificultăţi serioase. Din aceste motive eurodeputata s-a implicat activ pe această temă, propunând mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurală.
Eurodeputata a cerut suport financiar pentru apicultori, atât prin plăţi cuplate, cât şi prin plăţi compensatorii - în situaţii în care producţia este afectată de vremea nefavorabilă. O altă măsură susţinută vizează sprijinirea acestora prin programe de formare şi schimburi de experienţă între statele membre.
Fenomen larg răspândit
Mierea contrafăcută este un fenomen larg răspândit, care creează riscuri pentru consumatori şi prejudicii pentru producătorii corecţi, iar pentru combaterea sa trebuie adoptate măsuri concrete, Daciana Sârbu propunând în acest sens crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din ţări terţe, precum şi crearea mai multor laboratoare care să verifice şi să garanteze calitatea produselor din import.
[citeste si]
Eurodeputata a susţinut şi creşterea finanţării pentru cercetarea în domeniul apicol, axată în special pe bolile albinelor, pentru a facilita obţinerea de medicamente inovative care să nu contamineze mierea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu