Dacia vrea să înlocuiască angajaţii cu roboţi

Francezii de la Renault se pregătesc să aducă roboţi în locul angajaţilor de la Mioveni. Dacia le va oferi între 10.000 de lei şi 100.000 de lei salariaţilor care acceptă să plece de bunăvoie.

10.000 de lei e preţul minim pentru demisia de la uzina Dacia. Suma însă e mai mică de patru salarii medii la Mioveni. Totuşi, plafonul programului de plecări voluntare urcă până la 100.000 de lei, echivalentul a aproximativ 38 de salarii medii în uzina Dacia.

Între 500 şi 1.000 de posturi urmează a fi astfel eliminate, din cele 14.000 existente în prezent la Mioveni. Dacia a mai trecut printr-un val de plecări voluntare în urmă cu numai doi ani, când au părăsit compania două sute de oameni. Actualul plan de plecari vine în contextul în care francezii de la Renault vor să modernizeze uzina şi să crească gradul de automatizare - un punct cheie la care uzina de la Mioveni e cu mult în urma fabricilor de peste graniţe.

Roboţii nu fac greve

La mijloc e însăşi competitivitatea uzinei. Per total, pe toate secţiile de producţie se va încerca creşterea gradului de automatizare de la 5% la 20% în numai cinci ani. Robotizarea aduce după sine şi creşterea de productivitate. Sunt însă secţii în care calitatea produsului finit depinde foarte mult de prezenţa roboţilor industriali.

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, Cornel Olendraru, unul dintre directorii Dacia, arată că posturile grele precum cele din presaj generează multe probleme de calitate tocmai fiindcă muncitorul oboseşte şi începe să facă greşeli. Un control al calităţii e dificil în aceste condiţii, astfel că, la secţia de presaj, unde sunt produse elementele de caroserie, se doreşte o creştere a nivelului de robotizare de la 10%, cât a fost anul trecut, la 30%.

Nicolas Maure, directorul general, explica în trecut că unele uzine din Occident sunt robotizate în proporţie de 90%, însă Dacia nu se va grăbi pe acest drum tocmai pentru a evita un „tsunami" în ceea ce priveşte locurile de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel