Urmărește emisiunea live


Cutremurul din Japonia a deplasat axa de rotaţie a Pământului

spatiu
spatiu

Puternicul seism care a afectat vineri Japonia a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, relatează ANSA.

„Impactul acestui fenomen asupra axei de rotaţie a fost mai importantă chiar decât cel al cutremurului din Sumatra /2004/, care a provocat deplasarea axei de rotaţie a Pământului cu 6 centimetri“, potrivit experţilor Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia.

În opinia seismologilor italieni, consecinţele acestui dezastru cedează doar în faţa seismului considerat cel mai mare cataclism din istoria observaţiilor în domeniu - marele cutremur chilian din 1960, cu magnitudinea între 9,3 şi 9,5 pe scara momentului.

Chiar dacă actualul seism din Japonia a fost mai slab decât cel din Sumatra, el s-a produs la o latitudine de impact maximum.

Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara momentului a lovit vineri Japonia în toiul zilei de muncă. Valul seismic care a urmat a fost mai distrugător ca impact decât mişcarea telurică însăşi; un întreg tren de pasageri de mare viteză şi o navă cu peste o sută de persoane la bord au fost înghiţite de torentul de noroi, iar în prefectura Fukushima din insula Honshu, barajul s-a rupt , apele măturând tot ce au întâlnit în cale.

Bilanţul victimelor ar putea depăşi 1000 de morţi, conform Kyodo, după ce au apărut informaţii despre 300 de cadavre descoperite pe o plajă de pe coasta de est a ţării.

sursa: Agerpres

Citeşte şi:

CUTREMUR ÎN JAPONIA. Coasta niponă de la Oceanul Pacific, lovită de tsunami. Guvernul anunţă „pagube considerabile“ – VIDEO, FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel