Urmărește emisiunea live


CUTREMURE Islanda: 17.000 în ultima săptămână. Autortitățile sunt în ALERTĂ. Vulcanolog: O erupție ar putea fi iminentă

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

17.000 de cutremure au lovit Islanda în ultima săptămână.  Specialiștii spun că o erupție ar putea fi iminentă.

Chiar și pentru o insulă vulcanică obișnuită cu cutremurele, Islanda a traversat o săptămână neobișnuită. Potrivit Biroului Meteorologic Islandez, în cursul săptămânii trecute au avut loc aproximativ 17.000 de cutremure în regiunea sud-vestică Reykjanes, relatează Mediafax, citând CNN.

Cele mai mari cutremure

Cel mai mare cutremur, cu o magnitudine de 5,6 pe scara Richter, a avut loc în dimineața zilei de 24 februarie. A fost cel mai puternic dintr-o mulțime de seisme care continuă să zdruncine capitala Reykjavík și orașele din jur, unde trăiesc două treimi din islandezi. Două cutremure mai mari - peste magnitudinea 5,0 - au lovit pe 27 februarie și 1 martie.

Cutremurele au cauzat puține daune până acum, deși administrația rutieră și costieră din Islanda a raportat mici fisuri pe drumurile din zonă și căderi de stânci pe versanți abrupți în apropierea epicentrului.

O erupție ar putea fi iminentă


Un profesor de vulcanologie de la Universitatea din Islanda spune că este foarte probabil să aibă loc o intruziune de magmă în scoarța Pământului acolo. Magma s-a apropiat de suprafață, și, cu mai mulți vulcani în zonă, oficialii locali au avertizat că o erupție ar putea fi iminentă.

Elísabet Pálmadóttir, specialist în pericole naturale la Oficiul Meteorologic Islandez, a declarat pentru CNN că autoritățile desfășoară echipamente de supraveghere în zonă, de la GPS și monitoare de cutremure până la camere web și detectoare de gaze. Nici ea nu-și amintește să fi experimentat vreodată atât de multe cutremure într-o perioadă atât de lungă de timp. Ea avertizează că un eveniment mai puternic ar putea fi un motiv de îngrijorare și estimează că zona ar putea înregistra un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare.

"Pe baza modelului actual, niciun oraș important nu este în pericol", a declarat vulcanologul Ármann Höskuldsson pentru CNN, adăugând că Aeroportul Internațional Keflavík - una dintre cele mai directe conexiuni între Islanda și restul lumii - va fi, de asemenea, în afara pericolului.

Ce zone ar putea fi afectate

Cu toate acestea, drumul principal care leagă aeroportul de capitală, Reykjavík, ar putea fi afectat, la fel ca unele linii electrice, a adăugat vulcanologul Ármann Höskuldsson

Spectrul unei erupții majore amintește de erupția Eyjafjallajökull din 2010, care a provocat una dintre cele mai mari întreruperi ale traficului aerian din lume după cel de-al doilea război mondial, dar Pálmadóttir spune că o erupție de cenușă similară este puțin probabilă în situația actuală. În ultimele 24 de ore, cutremurele s-au diminuat în mare măsură - da reste posibil ca pauza să fie temporară. „Cu siguranță nu s-a terminat”, spune Pálmadóttir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel