CUTREMUR ÎN JAPONIA. Coasta niponă de la Oceanul Pacific, lovită de tsunami. Guvernul anunţă „pagube considerabile“ - VIDEO, FOTO

Un cutremur cu magnitudinea de 7,9, care a fost revizuit apoi la 8.8  s-a produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Coasta pacifică a Japoniei a fost lovită de două valuri tsunami de până la 7 metri care au măturat aproape tot în calea lor

În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.

O alertă de nivel maxim a fost declanşată de agenţia japoneză, care a avertizat în legătură cu un tsunami de mare amploare, a cărui înălţime ar putea ajunge până la şase metri. A fost emisă alertă de tsunami şi pentru Rusia, Insulele Marcus, Hawaii şi Marinele de Nord.

O replică puternică a cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.

---

Așa s-a simțit cutremurul din Japonia – VIDEO

Imagini cu tsunami-ul din Japonia – GALERIE FOTO

---

Şase incendii au fost semnalate la Tokyo în urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia de presă Jiji.

UPDATE - Tsunami de 10 metri

Un tsunami de 10 metri a fost observat în portul Sendai, nord-estul Japoniei, după cutremurul extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara momentului, care a lovit coasta de est a ţării, informează Kyodo. Agenţia EFE precizează că televiziunea locală japoneză a prezentat imagini cu valul imens de apă care mătură maşini şi a ajuns în zona clădirilor.

Televiziunea publică a arătat flăcări şi fum de la o clădire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteză spre nordul ţării au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au arătat bărci, maşini şi camioane aflate în apă după ce un mic tsunami a lovit oraşul Kamaichi, în nordul Japoniei.

UPDATE 2 - Acoperişul unei clădiri, cu 600 de studenţi, s-a prăbuşit

O replică puternică a cutremurului cu magnitudinea de 8,8 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo. Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor.

În Japonia, valuri de 4,20 de metri înălţime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luând maşini şi vapoare. În prefectura Iwate, mai multe maşini au fost văzute plutind în port.

Numeroase persoane au fost rănite în timpul cutremurului, a anunţat agenţia Kyodo, citând poliţia din prefectura Miyagi, situată în apropierea zonei în care s-a produs cutremurul.

UPDATE 3 - Cel puţin trei morţi şi numeroşi răniţi după seismul din Japonia

Cutremurul cu magnitudinea de 8,9 grade care a lovit vineri nord-estul Japoniei s-a soldat cu trei morţi, în prefecturile Ibaraki, Tochigi şi Chiba, şi cu numeroşi răniţi în zone precum prefectura Miyagi şi centrul capitalei Tokio, au anunţat oficiali locali, citaţi de Kyodo.

UPDATE 4 - Cel puţin 19 morţi, în prefecturile Ibaraki, Tochigi şi Chiba, şi numeroşi răniţi în zone precum prefectura Miyagi şi centrul capitalei Tokio, au anunţat oficiali locali, citaţi de Kyodo. Este un prim bilanţ anunţat la trei ore de la cutremur.

UPDATTE Numărul morților în urma cutremurului din Japonia a ajuns la 32

Guvernul nipon anunţă că seismul a provocat pagube considerabile

Cutremurul violent cu magnitudinea de 8,9 grade înregistrat vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei a provocat 'pagube considerabile', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de AFP. Guvernul face tot posibilul pentru a coordona operaţiunile de salvare 'pornind de la ipoteza că acest cutremur a provocat pagube considerabile', a afirmat Yukio Edano.

Vezi care sunt țările aflate în calea necruțătorului tsunami declanșat de cutremurul din Japonia

După avertismentele de tsunami lansate pentru practic toate coastele Pacificului, inclusiv cele ale Australiei şi Americii de Sud, autorităţile ruse din Insula Sahalin şi din teritoriile învecinate au evacuat circa 11.000 de locuitori din zonele de coastă, relatează Associated Press. Oficiali regionali din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă au afirmat că tsunamiul ar putea lovi mai multe sate din Sahalin.

De asemenea, Filipine a ordonat evacuarea a mii de cetăţeni de pe coasta de nord-est a ţării. Potrivit Institutului de Vulcanologie şi Seismologie (Philvolcs), valul uriaş urma să atingă litoralul din estul insulei Luzon între orele 17.00 şi 19.00 locale (9.00-11.00 GMT).

Autorităţile din Taiwan şi statul american Hawaii au ordonat şi ele locuitorilor de pe coasta Pacificului să părăsească zona şi să se adăpostească în locuri mai sigure, după alerta de tsunami emisă ca urmare a seismului din Japonia.

Incendiu la o centrală nucleară din Japonia

Un focar de incendiu a fost semnalat într-o clădire care adăposteşte o turbină de la centrala nucleară Onagawa, din prefectura Miyagi, în urma cutremurului puternic care a afectat vineri această regiune din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia de presă Kyodo, citată de AFP.

Cutremur financiar: Firmele de asigurări din toată lumea, yenul și bursele japoneze sunt în cădere liberă

Aproximativ 6.000 de persoane trebuie să părăsească zona unei centrale nucleare din Japonia

Autorităţile locale au anunţat vineri că au cerut unui număr de aproximativ 6.000 de persoane care locuiesc în apropierea unei centrale nucleare din prefectura Fukushima (nord-estul Japoniei) să evacueze zona, la câteva ore de la cutremurul puternic care afectat regiunea.

Cutremurul din Japonia a deplasat axa de rotaţie a Pământului

Puternicul seism care a afectat vineri Japonia a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, relatează ANSA. „Impactul acestui fenomen asupra axei de rotaţie a fost mai importantă chiar decât cel al cutremurului din Sumatra /2004/, care a provocat deplasarea axei de rotaţie a Pământului cu 6 centimetri“, potrivit experţilor Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel