Cutremur Mexic. 150 de morți, la 32 de ani după devastatorul cutremur din 1985

Cel puțin 149 de persoane, inclusiv 21 de copii, au murit marți în urma unui seism violent cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului.

Bilanțul provizoriu publicat de Guvernul mexican contabilizează decesele repartizate în mai multe state, învecinate cu capitala Ciudad de Mexico, unde au fost înregistrate 36 de victime: Puebla (29 de morți), Morelos (64 de morți) și Mexico (9 morți).

Cel puțin 21 de copii au murit și alți 20 sunt dați dispăruți, după prăbușirea unei școli din statul Mexico în urma acestui seism, a anunțat marți Guvernul mexican.

"Avem o cifră de 25 (de morți) dintre care 21 sunt copii, la școala primară Enrique Rebsamen", a declarat Javier Treviro, subsecretar de stat al Educației, pentru postul Televisa.

Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 13.14 (18.14 GMT), a fost situat în apropiere de granița dintre statele Puebla și Morelos (centru), la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey — USGS).

Ciudad de Mexico, un megalopolis cu o populație de peste 20 de milioane de locuitori, a fost zguduit puternic marți seară, declanșând țipete și crize de nervi în rândul rezidenților săi. Noul seism s-a produs la doar câteva zile după un seism cu magnitudinea de 8,2 în sudul țării, care a făcut aproximativ 100 de victime la începutul lunii septembrie.

Mărturii

"Sunt bulversată, nu pot să mă opresc din plâns, este același coșmar ca acela din 1985", a declarat pentru AFP Georgina Sanchez, în vârstă de 52 de ani, printre lacrimi, într-o piață din Ciudad de Mexico, părând să retrăiască acel episod tragic ce a marcat istoria țării sale.

"Nu se poate să se întâmple din nou tot pe 19 septembrie!", a spus Lucia Solis, secretară, cu mâinile încă tremurând după șocul cauzat de seism.

"Oamenii erau foarte nervoși. Am văzut o femeie care a leșinat. Oamenii fugeau", a adăugat un alt martor, Alfredo Aguilar, în vârstă de 43 de ani.

Într-o atmosferă în care se simțea un miros puternic de gaz, mai multe imobile s-au prăbușit sau au suferit avarii grave, relatează AFP. Autoritățile din capitala mexicană au anunțat că 50 de clădiri au fost transformate în ruine.

"Nu fumați! Nu fumați!", avertiza un agent dintr-un echipaj de prim-ajutor, temându-se de fisurile produse în conductele de gaz, în timp ce forțele de ordine încercau să desfășoare cordoane de securitate în plin haos, iar rezidenții încercau să se întoarcă pe jos la locuințele lor.

32 de ani după un seism care a făcut peste 10.000 de victime

Marți dimineață, ziua în care s-au împlinit exact 32 de ani de la cutremurul din 19 septembrie 1985, autoritățile au organizat un exercițiu de simulare cu participarea populației.

După tragedia din 1985, reglementările din domeniul construcțiilor au fost întărite, iar autoritățile au implementat un sistem de alertă, bazat de senzori amplasați în regiunile de coastă din Mexic.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel