Cutremur PUTERNIC de suprafață în HAITI. Sute de morți și mii de răniți au fost înregistrați

Pexels
Pexels

Un seism cu o magnitudine de peste 7 grade a avut loc în Haiti. 

Cel puţin 304 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute sunt rănite şi date dispărute în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,2 care s-a produs în Haiti, sâmbătă dimineaţă, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de autorităţile locale, relatează AFP.

Cutremurul a avut loc la 08:29, ora locală (12:29 GMT), la 12 km de oraşul Saint-Louis-du-Sud, situat la aproximativ 160 km de capitala haitiană Port-au-Prince, potrivit datelor furnizate de Institutul american de geofizică (USGS).

Biserici, magazine, case: multe clădiri s-au prăbuşit în seismul puternic care a prins sute de locuitori sub plăci de beton.

Fără prea multe mijloace, locuitorii s-au grăbit să scoată victimele aflate sub clădirile prăbuşite, efort salutat de serviciile de protecţie civilă.

Primele intervenţii, efectuate atât de salvatori profesionişti, cât şi de populaţie, au făcut posibilă scoaterea multor oameni de sub dărâmături, a indicat protecţia civilă.

Peste 1.800 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi puţinele spitale din zonele afectate fac eforturi să ofere îngrijiri de urgenţă.

Primele rapoarte arătau 29 de morți

Cel puţin 29 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă în Haiti, conform bilanţului preliminar anunţat de Serviciul Protecţiei Civile, informează Agenţia France-Presse.

Cutremurul de 7,2 grade a provocat daune materiale semnificative în sud-vestul statului Haiti. Numeroase clădiri s-au prăbuşit în zona epicentrului cutremurului, în apropierea oraşului Saint-Louis-du-Sud

"Fac apel la spiritul de solidaritate şi la implicarea tuturor haitienilor, pentru a face faţă actualei situaţii dramatice", a declarat premierul interimar din Haiti, Ariel Henry, care se va deplasa în zonele afectate grav de cutremur.

SUA oferă suport

Preşedintele american Joe Biden a oferit asistenţa SUA pentru Haiti după puternicul seism care a lovit sâmbătă insula, a anunţat Casa Albă, potrivit agenţiei France Presse și Agerpres. 

Preşedintele a autorizat un răspuns american imediat şi a mandatat-o pe directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Ajutor Internaţional (USAID), Samantha Powers, să coordoneze acest efort, a indicat un oficial al administraţiei prezidenţiale americane, sub rezerva anonimatului.

Primul ministru haitian va călători în zonele puternic afectate

Primul ministru haitian Ariel Henry va călători în zonele unde seismul a făcut cele mai multe daune. Este primul dezastru natural și umanitar de la intrarea lui Henry în funcție, după asasinarea președintelui Jovenel Moise. Henry a mobilizat guvernul pentru a oferi asistență populației afectate. 

Pericolul de tsunami a trecut

Avertismentul privind un potențial tsunami în Haiti a trecut. Nu a fost înregistrat niciun fenomen de acest gen și nu se așteaptă nici în orele următoare. 

Știrea inițială

Un cutremur puternic a avut loc în Haiti, magnitudinea seismului fiind de peste 7,2 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a avut loc în vestul țării caraibiene, epicentrul fiind situat la 8 kilometri distanță de orașul Petite Trou de Nippes, conform unei expertize geologice din SUA, scrie BBC

Oficialii au transmis corpurilor de presă că au fost înregistrate victime, însă nu există un bilanț. Țara, de altfel, încă nu și-a revenit după cutremurul ce a avut loc în 2010. 

Se pare că seismul s-a petrecut la o adâncime de 10 kilometri și la 150 de kilometri de capitala țării Port-au-Prince. ”Pot confirma că au existat decese, dar nu am un număr încă” a transmis Jerry Chandler, directorul protecției civile din Haiti. 

Cutremur în Filipine  

Un cutremur de o magnitudine aproximativ similară a avut loc pe 11 august în Filipine. Un puternic seism cu magnitudinea 7,1 potrivit Institutului de geologie al SUA s-a produs miercuri la ora 17.46 GMT (joi, 01.46 ora locală) în apropierea coastelor filipineze, informează  Agerpres, citând Reuters. Cutremurul a determinat Sistemul de avertizare al SUA să lanseze o alertă de tsunami.

Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie Phivolcs, citat de Xinhua, a anunţat o magnitudine preliminară de 7,3, precizând că seismul s-a produs la o adâncime de 69 kilometri, la circa 19 km nord-est de oraşul Mati din provincia Davao de est din sudul Filipinelor. Mişcarea telurică a fost resimţită şi în provincia Cotabato de sud de pe insula Mindanao şi în provincia Leyte din centrul arhipelagului filipinez.

Filipinele sunt frecvent afectate de seisme, fiind un stat situat pe "cercul de foc" al Pacificului. Cutremurul de joi noaptea a fost resimţit şi în centrul Indoneziei, dar Agenţia indoneziană de meteorologie şi geofizică nu a considerat necesară emiterea unei alerte de tsunami.

Vezi și: Trei cutremure s-au produs în România, miercuri dimineața. S-a resimțit și în București

Vezi și: Peste 1.000 de cutremure au zguduit Parcul Național Yellowstone în ultima lună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel