Cutremur de 8,2 grade. Bilanț tragic: oameni morți și pagube materiale-VIDEO

Clipe de panică în Chile! Un seism extrem de puternic a zguduit nordul statului Chile, lăsând în urmă oameni morți și pagube materiale.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter a zguduit marţi seară, 1 aprilie, nordul statului Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras.

Cel puţin cinci oameni au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 grade produs marţi seară, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP, transmite Mediafax.

"Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărâmături", a spus ministrul.

Mișcarea telurică a fost înregistrată de aparate la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.

La rândul lor, serviciile naţionale din Ecuador şi Peru au anunţat că au emis alerte de tsunami.

Diferența dintre cutremurul din data 1 aprilie și cel care s-a produs pe 16 martie

Pe data de 16 martie, un cutremur de 6,7 grade pe scara Richter care a avut loc în aceeași zonă a semănat panică în rândul oamenilor. Experții spun că deși ambele cutremure sunt mari, 8,2, respectiv 6,7, energia eliberată de seismul care s-a produs în seara de 1 aprilie a fost mult mai însemnată, scrie BBC Mundo.

Autoritățile sunt în alertă

Paula Molina, colaborator BBC Mundo, a spus că nu s-au raportat jafuri sau alte situații de tulburare publică. Cu toate acestea, 100 de trupe de forțe special și 30 de jandarmi veghează pentru consolidarea securității orașului Iquique, cel mai apropiat de epicentrul seismului.

Stare de catastrofă

Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării.

"Am decretat stare de catastrofă naturală pentru Arica şi Tarapaca", a declarat ea cu câteva minute înainte de a semna decretul la palatul prezidenţial Moneda. Ea va merge miercuri în zonele afectate de seism, transmite Mediafax.

Au urmat 20 de replici

Seismul care a avut magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter a fost urmat de cel puțin 20 de replici. Cele mai multe au avut peste 5 grade și au afectat orașele Iquique, Antofagasta, Arica și Calama.

VEZI FOTO

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel