Cutremur Albania. Bilanţul tragediei - 13 moţri şi sute de persoane rănite

Foto cutremur Albania, BNO News
Foto cutremur Albania, BNO News

Cutremurul de 6,4 grade din Albania, care a avut loc în noaptea de luni spre marţi, a ucis cel puţin 13 persoane şi a distrus mai multe clădiri din oraşele apropiate de epicentru. Câteva sute de persoane sunt rănite. 

Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar circa 600 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături. Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS), scrie Agerpres.

Cutremur în Bosnia, la scurt timp 

Câteva ore mai târziu, un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs în Bosnia, având epicentrul la 75 kilometri sud de Sarajevo, potrivit Centrului seismologic europeano-mediteranean (EMSC). Pentru moment, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale în urma acestui cutremur.

Numărul morţilor este de 13', a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor în acest cutremur, notează AFP.

Ministrul Apărării albanez, Olta Xhacka, a declarat anterior că 135 de persoane au fost rănite, iar 72 au fost spitalizate. Xhacka a precizat că seismul principal a fost urmat de o sută de replici.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp. Durres şi Thumane sunt zonele cele mai afectate. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în clădirile prăbuşite de acolo, a spus Olta Xhacka.

Cel mai puternic cutremur din ultimele 3 decenii

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere. Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit în Balcani şi în regiunea italiană Puglia. Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc. Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată. Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel