Cutremur 28 octombrie. Mărmureanu: ”Singura țară din lume cu un astfel de sistem de avertizare”

Seismologul Gheorghe Mărmureanu
Seismologul Gheorghe Mărmureanu

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al INFP, a explicat că un astfel de cutremur de 5,8 pe scara Richter este ”clasic” și nu trebuie să ne alarmăm.

Cutremurul din 28 octombrie 2018 de 5,8 grade pe scara Richter a fost cel mai mare înrtegistrat în Românie în ultimii 14 ani. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a explicat ce înseamnă acest lucru:

”Cine poate ști când vine un cutremur? Dar, acest cutremur de 5,8 face parte din cele clasice, pentru că Vrancea are în fiecare zi zeci de cutremure. În Vrancea este o problemnă atunci când cutremurul are peste 7,1 magnitudine. Suntem singura țară din lume care are un sistem de avertizare care în secunda 3-4 știm deja ce magnitudine avem. Din secunda 5, noi știm, în momentul în care noi știm pe sistemul acesta de avertizare care este magnitudinea există un timp de 18-26 de secunde din partea puternică a cutremurului când se pot face multe. Atunci când magnitudinea este peste 7,1 se pot produce necazuri pentru populație. Sistemul este așa cum este el, la o adâncime așa de mare cine știe ce este acolo. Faptul că este la mare adâncime este un mare avantaj pentru România pentru că energia se disperseză pe o suprafață foarte mare și atunci densitatea de energie este mai mică decât la un cutremur de suprafață. totodată, să stăm liniștiți și să ne căutăm de activitățile noastre și să nu mai speriem populația pentru orice cutremur care nu are nicio importanță. Repet, magnitudinea critică pentru România este 7,1 - 7,2”, a explicat Mărmureanu, duminică, la România Tv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel