Curtea Supremă din Israel validează acordul de guvernare Netanyahu/Gantz

Steag Israel
Steag Israel

Curtea Supremă a Israelului şi-a dat miercuri seară acordul pentru un guvern de uniune naţională între Premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz, care urmează să depună jurământul la 13 mai, data încheierii celei mai lungi crize politice din istoria contemporană a statului evreu, comentează AFP.

Israelul va vedea în sfârşit lumina la capătul unei crize politice cu numeroase răsturnări de situaţie din decembrie 2018, după trei alegeri anticipate care nu au reuşit până în prezent să conducă la formarea unui guvern? Răspunsul pare să fie afirmativ după anunţul Curţii Supreme care, după ce a fost sesizată de o parte a opoziţiei şi de mai multe ONG-uri, a trebuit să se pronunţe asupra legalităţii acordului de guvernare şi, mai ales, asupra posibilităţii pentru Benjamin Netanyahu de a conduce ţara în pofida inculpării sale pentru corupţie.

Cea mai înaltă instanţă a ţării a anunţat miercuri seară târziu că respinge, 'cu unanimitatea' celor 11 judecători, toate plângerile împotriva acordului care a făcut, totuşi, obiectul unei dezbateri în cursul nopţii de miercuri spre joi în Knesset, parlamentul israelian. 'Nu am găsit niciun temei legal care să împiedice formarea unui guvern de către premierul Netanyahu (...), dar această concluzie la care am ajuns nu diminuează în niciun fel gravitatea acuzaţiilor contra premierului Netanyahu', au menţionat judecătorii.

Acest guvern 'de uniune naţională şi de urgenţă' prevede menţinerea lui Benjamin Netanyahu în funcţia de prim-ministru pentru 18 luni, urmat apoi de Benny Gantz pentru o perioadă egală, precum şi un program pentru anexarea la Israel a unor zone din Cisiordania ocupată. Acordul a luat prin surprindere o parte a clasei politice şi a fost criticat de ONG-uri locale care l-au contestat până la Curtea Supremă.

În opinia acestora, Benjamin Netanyahu nu poate conduce viitorul guvern din cauza problemelor sale cu justiţia şi a unor dispoziţii din acord care încalcă legile fundamentale, echivalentul Constituţiei în Israel. În cursul audierilor de duminică şi luni, transmise în direct la posturi locale de televiziune, judecătorii cu măşti sanitare pe faţă au sugerat o serie de schimbări în acord.

Imediat, taberele Netanyahu şi Gantz s-au întors las masa negocierilor pentru a modifica aici o virgulă, colo o clauză, dincolo o dispoziţie. Knessetul a făcut cunoscut că au fost formulate circa 1.000 de propuneri de modificare. Şi în cursul nopţii de miercuri spre joi deputaţii trebuiau să dezbată şi să voteze aspecte ale acordului.

Aprobarea acordului de către parlamentari nu trebuie să ridice probleme peste măsură deoarece partidul Likud (dreapta), al lui Benjamin Netanyahu, şi formaţiunea de centru 'Albastru Alb' , condusă de Benny Gantz, dispun împreună cu aliaţii lor de majoritatea locurilor în parlament. Cei doi lideri nu au aşteptat rezultatul votului din Knesset pentru a anunţa că viitorul guvern va depune jurământul la 13 mai, punând astfel capăt unei crize politice de peste 16 luni cu spectaculoase răsturnări de situaţie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel