Curtea Supremă din Israel permite cuplurilor de acelaşi sex să recurgă la serviciile mamelor surogat

Curtea Supremă din Israel permite cuplurilor de acelaşi sex să recurgă la serviciile mamelor surogat
Curtea Supremă din Israel permite cuplurilor de acelaşi sex să recurgă la serviciile mamelor surogat

Cuplurile de acelaşi sex pot să recurgă la mame surogat în Israel pentru a avea copii, a decis Curtea Supremă duminică, o măsură salutată de unii ca fiind vitală pentru egalitatea în drepturi, dar văzută de conservatori ca erodând valorile familiei tradiţionale, relatează AFP.

Astfel, în termen de şase luni, trebuie ridicate restricţiile la serviciile unei mame purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari, a precizat Curtea.

'Nu putem accepta daunele persistente şi contrare drepturilor omului' în privinţa mamelor surogat, a indicat preşedinta Curţii, Esther Hayut, în decizia sa. Această decizia reprezintă apogeul unei lupte duse de peste 10 ani de către susţinătorii ridicării restricţiei la serviciile mamelor purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Când vine vorba de drepturile homosexualilor, Israel se poate lăuda cu cele mai bune rezultate în această privinţă printre ţările din Orientul Mijlociu.

Statul israelian are numeroşi reprezentanţi ai comunităţii LGBT (persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) în parlament, dar până acum a fost interzisă accederea la serviciile unei mame surogat pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Astfel de cupluri recurgeau până în prezent la serviciile unor mame purtătoare în ţări ca India, Nepal, Thailanda şi SUA. Serviciile mamelor surogat au fost legalizate în Israel în 1996, dar numai pentru cuplurile heterosexuale şi apoi pentru femeile singure, notează AFP, scrie Agerpres.

Israelul va înăspri din nou regulile pentru călătorii care intră în ţară, din data de 16 iulie aceştia fiind obligaţi să se izoleze până la primirea unui rezultat negativ la testul de coronavirus, o măsură luată din cauza creşterii numărului de infectări, transmite vineri dpa.

Toate persoanele - inclusiv cele complet vaccinate şi cele care s-au vindecat de pe urma COVID-19 - vor trebui să intre într-o carantină de 24 de ore după intrarea în ţară, sau cel puţin până la aflarea rezultatului testului la coronavirus efectuat pe aeroport, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Testarea pe aeroport este obligatorie. În prezent este permisă intrarea în ţară doar a unui număr limitat de turişti vaccinaţi.

Orice persoană sosită din ţări pentru care s-a emis o alertă specială de călătorie din cauza incidenţei ridicate a infectărilor trebuie să intre într-o carantină suplimentară de 10 zile, a indicat ministerul. Anterior au existat excepţii pentru persoanele vaccinate sau care trecuseră prin infecţia cu coronavirus.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul infectărilor a crescut semnificativ în ultima săptămână, vineri fiind raportate 450 de cazuri noi, inclusiv 39 grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel