CURTEA DE CONTURI - PREJUDICII DE 1 MILIARD DE EURO dezvăluite: CFR, CNADNR, LOTERIA ROMÂNĂ și FNGCIMM, printre companiile din raport

Curtea de Conturi a făcut aproape 400 de sesizări la Parchete sau DNA, cu privire la companiile de stat care ar fi creat un prejudiciu total în valoare de aproximativ un miliard de euro. Doar 67 dintre acestea s-au transformat în dosare în care s-a început urmărirea penală, potrivit unui raport al instituției, care contabilizează sesizările făcute către organele de cercetare penală. 

În urma verificărilor efectuate în instituţiile şi companiile de stat, Curtea de Conturi a identificat prejudicii totale de aproape un miliard de euro şi încălcări repetate ale legislaţiei. 

În ultimii cinci ani, instituţia a identificat 48 de situaţii în care companii ale statului sau autorităţi au prejudiciat bugetul cu sume de peste 500 de mii de euro şi 196 de dosare în care prejudiciul este mai mic de acest prag.
 
Un exemplu de companie cu probleme pare să fie Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), care în 2013 ar fi prejudiciat statul cu 47,2 milioane de euro, după ce ar fi încălcat procedurile de atribuire a contractelor de proiectare şi construcţie. Dosarul a ajuns în sertarul procurorilor DNA şi acolo a rămas, scrie antena3.ro. În 2012, CNADNR ar fi creat un prejudiciu de 1,4 milioane de euro, după ce a contractat servicii pentru care ar fi plătit sume mult mai mari faţă de valoarea de piaţă. Şi acest dosar se află la DNA.
 
O altă companie care ar fi provocat găuri importante în bugetul de stat este Loteria Română. Rapoartele Curţii de Conturi arată că în 2012 societatea ar fi încălcat în mod repetat legislaţia privind achiziţiile publice şi ar fi creat un prejudiciu de 7,53 milioane de euro. Asta după ce doar cu un an înainte Loteria ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 20 de milioane de euro, după ce ar fi organizat licitaţii publice cu dedicaţie. Ambele dosare sunt în lucru la DNA.
 
În același raport al Curții de Conturi apare şi CFR SA, cu un prejudiciu estimat la 10,6 milioane de euro, după ce compania ar fi schimbat destinaţia unui împrumut contractat pentru reabilitarea căii ferate între Bucureşti şi Constanţa.
 
Și Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care a girat pentru societăţi comerciale ce prezentau riscuri financiare, ar fi creat un prejudiciu de 8,2 milioane de euro.
 
Curtea de Conturi a trimis Parchetelor sau Direcţiei Naţionale Anticorupţie 394 de sesizări, din care doar 150 au fost soluţionate. Dintre acestea, doar în 67 de dosare s-a dispus începerea urmăririi penale. Alte 244 de sesizări sunt încă în lucru.

Rapoartele Curţii de Conturi
Perioada: 2008 - 2013
Prejudiciu peste 500.000 euro: 48 rapoarte
Prejudiciu sub 500.000 euro: 196 rapoarte
Prejudiciu total: 1 miliard de euro
 
CNADNR
2013: 47,2 milioane de euro din atribuirea unor contracte
2012: 1,4 milioane de euro din plăţi la suprapreţ
 
LOTERIA ROMÂNĂ
2012: 7,53 milioane de euro din atribuirea unor contracte
2011: 20 de milioane de euro din licitaţii publice cu dedicaţie
 
CFR SA: 10,6 milioane euro
FNGCIMM: 8,2 milioane euro
 
SESIZĂRILE CURŢII DE CONTURI
Sesizări soluţionate: 150 (83 de dosare cu NUP şi 67 începerea urmăririi penale)
Sesizări în lucru: 244
Total sesizări: 394

Sursa: Curtea de Conturi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel