EXCLUSIV  Acțiune periculoasă a Germaniei. Mircea Coşea: Cea mai proastă veste. Risc de DIZOLVARE a UE

Profesorul Mircea Coşea a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre tensiunile apărute între Curtea Constituţională a Germaniei şi Banca Centrală Europeană, dar şi despre impactul pe care eventuale măsuri luate de UE împotriva Germaniei l-ar putea avea asupra blocului comunitar. 

Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în urma deciziei Curţii Constituţionale a ţării, care a cerut BCE să justifice, în decurs de trei luni, dacă achiziţiile sale de obligaţiuni sunt în conformitate cu mandatul, a anunţat duminică Executivul comunitar, transmite Reuters.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE. 

VEZI ŞI Decizie în Germania, sancționată de Ursula von der Leyen. Avertisment: "Decizii care vor urma"

"A fost vestea care m-a îngrijorat cel mai mult în ultima perioadă, pentru că este o hotărâre importantă, şi e dată de o ţară importantă, de Germania, nu de o ţară precum Croaţia sau Slovenia. Germania este principalul finanţator al UE şi unul dintre personajele cele mai interesate de modul în care se va rezolva actuala criză. Această mişcare va aduce prejudicii foarte mari politcii UE de solidaritate în faţa crizei, pentru că se pune în discuţie orice fel de măsură care ar putea duce la rezolvarea pe cale bancară a crizei. Asta duce la punerea în discuţie chiar a modului în care UE îşi va reglementa politica monetară şi de fonduri. 

Deocamdată, eu cred că este o hotărâre care va trebui negociată. Dacă se respectă, tot procesul UE de evitare a crizei se blochează. Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în Germania. Aceasta este o ţară care trebuie studiată ca un barometru al situaţiei UE în prezent. Ori acolo se dezvoltă foarte serios un fel de patriotism economic. Apar mişcări a unor grupuri, oficialităţi, forţe, care nu mai sunt de acord ca Germania să fie principalul sprijin pentru celelalte ţări din zonă. De asta unii spun că există riscul dizolvării UE. Fără Germania, întreaga UE se clatină! Germania influenţează politica europeană acum, mult mai mult decât Franţa.", a declarat profesorul Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

"Germania vrea o poziţie mai specială ÎN LUME"

"Nu ştiu ce măsuri s-ar putea lua, nu am mai avut un astfel de caz. Poate UE să dea Germania în judecată pe undeva, dar nu cred. Nu mi se pare o declaraţie sinceră, ci mai degrabă duplicitară. UE nu poate lua măsuri împotriva Germaniei, pentru că ar însemna îngheţarea UE. Nicio altă ţară din UE nu poate continua procesul european fără Germania. Franţa este un membru care face multă gălăgie, dar nu are nici forţă economică, nici influenţa politică asupra altor ţări ca să poată lua locul Germaniei. Prinde bine declaraţia asta la alţii, dar nu poate fi pusă în practic. Ce se întâmplă în Germania e un semnal al schimbării forţelor politice majore de acolo. Germania este o ţară care practică o politică economică extracomunitară foarte puternică, cu China, India, Rusia. Nu ne dă voie nouă să facem asta, dar ea face asta şi poate lua măsuri care nu sunt în concordanţă neapărat cu reglementările UE. Există forţe care vor o anumită poziţie mai specială a Germaniei în lume, nu doar în UE. ", a mai spus Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel