Urmărește emisiunea live


Cumpărarea de criptomonede, strâns legată de „tetrada întunecată“. Ce personalități au oamenii care achiziționează cripto

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Anumite trăsături de personalitate sunt strâns legate de predispoziția de a cumpără criptomonede, conform unui nou studiu.

De la inventarea Bitcoin, în 2009, piața globală a criptomonedei a crescut de la o valoare foarte mică la o valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari. De la un preț de 1 dolar în 2011, Bitcoin a crescut la un maxim istoric de peste 63.000 de dolari în aprilie 2021, iar acum se situează în jurul pragului de 42.000 de dolari.

Astfel, a fost efectuat un sondaj pentru a afla care este relația dintre așa-numitele trăsături de personalitate din „tetrad aîntunecată” și atitudinile față de criptomonede.

Tetrada întunecată

În psihologie, „tetrada întunecată” se referă la un grup de patru trăsături de personalitate. Acestea sunt machiavelianismul, narcisismul și psihopatia (cunoscute împreună ca „triada întunecată”), plus sadismul. Acești oameni sunt numiți „întunecați” din cauza calităților lor „rele”: egoism extrem și dorința de a profita de ceilalți fără empatie. Tetrada întunecată este adesea legată de comportamentele de asumare a riscurilor.

Ulterior au fost identificate două domenii principale. În primul rând, riscurile ridicate și randamentele potențiale ridicate ale tranzacționării cripto, care o fac atractivă pentru genul de oameni cărora le plac jocurile de noroc. În al doilea rând, criptomonedele nu sunt emise sau susținute de guverne precum monedele tradiționale. Acest lucru le face atractive pentru oamenii care nu au încredere în guvern.

Care sunt personalitățile cumpărătorilor de criptomonede?

La 566 de persoane li s-a cerut să completeze sondaje online de personalitate, precum și să răspundă la întrebări despre atitudinea lor față de cripto și dacă intenționează sau nu să investească în aceasta. Dintre participanții, 26% au raportat că dețin criptomonede și 64% și-au arătat interesul pentru investițiile cripto.

Ulterior, le-au fost măsurate trăsăturile tetradelor întunecate folosind teste psihologice standard. De asemenea, s-au măsurat trăsături care ar putea conecta tetrada întunecată cu judecățile despre cripto: frica de a pierde (FOMO; sentimentul că alții beneficiază de lucruri mai bune decât tine), pozitivitate (tendința de a fi pozitiv sau optimist în viață), credința și teoriile conspirației.

Un motiv comun pentru a investi în cripto este speranța de a obține profituri mari. Dincolo de dorința de fi bogat, cercetările arată că trăsăturile întunecate de personalitate determină și cumpărarea cripto. Astfel, machiavelicii adoptă o abordare calculată pentru atingerea scopurilor și evită deciziile impulsive. Este mai puțin probabil să se implice în jocuri de noroc problematice. De asemenea, machiavelicii tind să creadă cu tărie în conspirațiile guvernamentale. De exemplu, ei cred adesea că politicienii nu își dezvăluie adevăratele motive și că agențiile guvernamentale monitorizează îndeaproape toți cetățenii. Machiavelicilor le place cripto în primul rând pentru că nu au încredere în politicieni și agențiile guvernamentale.

Narcisiștii tind să se concentreze pe partea pozitivă a vieții. Sunt și narcisiști în lumea cripto, datorită marei lor credințe în viitor și datorită încrederii că propriile lor vieți se vor îmbunătăți.

De cealaltă parte, psihopatia este o trăsătură de personalitate antisocială insensibilă și impulsivă. Persoanelor psihopate le este adesea dificil să perceapă, să înțeleagă sau să abordeze emoțiile din cauza lipsei de inteligență emoțională și empatie. Natura nesăbuită a psihopaților îi face mai rezistenți la stres și anxietate. Ca rezultat, psihopaților le place căutarea stimulării și asumarea riscurilor. Sunt predispuși la jocuri de noroc și la dependența de jocuri de noroc. Psihopaților impulsivi le place cripto, deoarece le este teamă să nu mai investească recompensele pe care le experimentează alții.

Totodată, au fost găsiți sadici în lumea cripto, pentru că nici ei nu vor să rateze recompensele investițiilor. Pentru ei, poate că atât plăcerea de a vedea durerea celuilalt, cât și frica de a pierde sunt legate de egoism. Spre deosebire de narcisiști, s-a constatat că atât psihopaților, cât și sadicilor le lipsește pozitivitatea cu privire la perspectivele lor, ceea ce anulează gustul lor pentru cripto, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel