Româncă din Cipru: Criza îi lovește și pe cei care n-au 100.000 de euro în bancă. O să vină în România

bani-deprimare
bani-deprimare

Românii care lucrează în Cipru sunt afectați de criza din sistemul bancar, chiar dacă nici nu pot visa la depozite de peste 100.000 de euro. De fapt, ei spun că efectele prăbușirii băncilor cipriote se vor simți și în România.

Cristina Toader locuiește de 50 de ani în Cipru. A lucrat ca profesoară în școli și licee, apoi la Ministerul Culturii. Femeia a declarat pentru DeCe News că majoritatea românilor din Cipru se tem că o să-și piardă locul de muncă pentru că firmele la care lucrau nu pot scoate banii din bancă pentru a plătii salariile și, pe deasupra, li se ia și 40%. Dacă până luna trecută trimiteau bani rudelor din România, acum se gândesc să revină în țară, unde situația locurilor de muncă este, și așa, dificilă. 

”Sunt de foarte mulți ani aici și cunosc mulți români. Româniii care au venit să lucreze în baza unui contract, nu pot fi direct afectați pentru că e vorba de o sumă de peste 100.000 de euro care va fi taxată.  Nu-mi imaginez că există români care au peste 100.000 de euro în bancă, dintre cei care au venit de curând", ne-a spus femeia.

Înainte erau anunțuri de căsătorie, acum de genul ”vând mașină”

Cristina Toader este de părere că adevărata problemă a românilor este riscul de a-și pierde locul de muncă. Economia Ciprului este bazată pe întreprinderi mici, care vor fi nevoite să concedieze, pentru că nu pot scoate banii din bancă pentru a plătii salariile. Circa 30.000 de români lucrează în insulă.

”Se vor pierde multe posturi. E o economie bazată pe întreprinderi mici. Acestea vor fi strangulate, vor fi obligate să concendieze. Multi români cred că vor fi concediați. Românii noștri au probleme în ultima perioadă, se gândesc să plece. Înainte apăreau anunțuri de căsătorie, acum apar anunțuri cu ”vând mașină”. Sunt oameni care lucrează pe un salariu de 1000 de euro, dacă sunt norocoși poate mai mult”, a spus femeia.

”O altă teamă este aceea că vor scădea salariile. Se aude că se vor diminua cu 30% la stat, iar privații o să fie nevoiți și ei să scadă salariile. M-a sunat o prietenă româncă care mi-a spus că i-au zis la serviciu că i vor tăia din ore și o vor plăti mai puțin”, a mai spus femeia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel