Cum se va înclina balanța la CCR dacă Iulia Motoc pleacă la CEDO

Pe site-ul  Ministerul Justiţiei a apărut, luni,   lista candidaţilor pentru funcţia de judecător CEDO din partea României. Pe listă apare  şi numele judecătorului Iulia  Motoc de la Curtea Constituţională. În cazul în care Iulia Motoc va fi aleasă judecător CEDO din partea României, balanţa de putere din cadrul CCR se va modifica din nou, rolul hotărâtor în deciziile cheie avându-l reprezentatul UDMR, respectiv Valentin Zoltan Puskas.

Pe lista Ministerului Justiției pentru postul de judecător la CEDO apar:  Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Panţîru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu. Șansele cele mai mari pentru înlocuirea judecătorului Bârsan, al cărui mandat expiră peste câteva luni, le are Iulia Motoc de la Curtea Constituțională.

În aceste condiții, locul rămas vacant la CCR i-ar reveni USL, Motoc fiind numită judecător de Senat în 2010. Potrivit gandul.info, numele senatorului PSD Ioan Chelaru s-ar vehicula pentru ocuparea funcției la CCR, cu toate că postul i-ar reveni PNL.

Plecarea Iuliei Motoc echilibrează balanța în CCR

 Numirea fostului șef al DNA,  Daniel Morar, a înclinat  raportul de forţe în favoarea președintelui Traian Băsescu. Numărul judecătorilor numiţi de  Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din nouă, plus reprezentantul UDMR care de cele mai multe ori a votat în favoarea președintelui Băsescu.

După numirile de astăzi, CCR arată astfel:

- Augustin Zegrean, Daniel Morar, Stefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu numiţi de Băsescu sau pe filieră PD

 - Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas (care rămâne judecătorul cheie).

În condițiile în care   Iulia Motoc va pleca la CEDO, atunci 4 judecători vor fi apropiaţi de Băsescu, 4 apropiaţi de USL, iar  Valentin Zoltan Puskas de la UDMR va putea înclina balanța în favoarea lui Băsescu sau a USL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel