Cum se pregătește China să cucerească lumea. Cei din exterior se tem: "E o amenințare la adresa civilizației occidentale!"

China Dragon
China Dragon

China se pregătește să cucerească lumea, printr-un program de eugenie ce se desfășoară de 30 de ani, și care bagă spaima în adversarii asiaticilor pentru supremația mondială. Geoffrey Miller, psiholog evoluţionist în cadrul Universităţilor New Mexico şi NYU Stern, se declară îngrijorat de China, ţară în care afirmă că se derulează cel mai amplu şi mai eficient program de eugenie. El se teme că această campanie ar putea reprezenta o ameninţare existenţială la adresa civilizaţiei occidentale.

„Când am aflat despre eugenia chineză, în cursul verii trecute, am fost uimit de faptul că politicile sale nu sunt mai cunoscute. China nu ascunde ambiţiile sale eugenice, nici în istoria sa culturală şi nici în politicile guvernamentale de astăzi", a spus psihologul, citat de monitorulab.ro.

Cum funcționează

De generaţii, intelectualii chinezi au încurajat o legătură strânsă între stat (guojia), naţiune (minzu), populaţie (renkou), rasa Han (zhongzu) şi, mai recent, fondul de gene chinezesc (jiyinku). Medicina tradiţională chinezească se concentra pe prevenirea defectelor la naştere şi pe promovarea sănătăţii materne şi a „educaţiei fetale” în timpul sarcinii, scopul fiind producerea de copii sănătoşi şi inteligenţi.

Oamenii de ştiinţă din vremea Chinei republicane considerau eugenia o metodă prin care China îşi poate recăpăta rolul de principală civilizaţie a Terrei. Revoluţia Comunistă a făcut ca acest ideal eugenic să nu aibă impact în politicile publice vreme de câteva decenii, pentru că Mao Ţe Dun era prea obsedat de puterea militară şi de producţie şi se temea prea tare de revolta ţăranilor pentru a interveni în practicile reproductive tradiţionale.

Deng Xiaoping a preluat puterea după moartea lui Mao şi a schimbat acest lucru. A liberalizat pieţele, dar a implementat politica unui singur copil pentru a preveni explozia populaţiei, dar şi pentru a reduce fertilitatea degenerescentă în rândul ţăranilor. De-a lungul anilor ‘80, propaganda chineză cerea cuplurilor să dea viață copiilor "mai târziu, cu pauze mai lungi, mai puţini, mai buni" – la o vârstă mai înaintată, cu un interval mai mare între naşteri, pentru a produce mai puţini copii, dar de calitate mai bună. În 1995, prin Legea Eugenică (redenumită Legea Sănătăţii Materne după protestele occidentalilor), China a interzis căsătoria celor cu defecte mintale sau fizice ce puteau fi moştenite şi a promovat folosirea ultrasunetelor pentru testarea prenatală.

Cei inteligenți, la putere

O parte din moştenirea lăsată de Deng este strategia actuală a Chinei de a maximiza "Puterea Naţională", concept ce include puterea economică, militară şi culturală, dar şi pe cea biologică. Timp de 1.000 de ani, China a fost condusă de o meritocraţie cognitivă, selectată prin examene imperiale foarte dificile. Cei mai inteligenţi tineri deveneau oficialii-cărturari care conduceau poporul, acumulau averi, atrăgeau numeroase soţii şi aveau mulţi copii. Astăzi, examenele „gaokao” pentru admiterea la universitate testează anual 10 milioane de tineri chinezi, ele reprezentând o versiune actualizată a examenelor imperiale. „Gaokao” reprezintă secretul succesului educaţional, financiar şi marital. De curând, politica „un singur copil” a fost relaxată pentru cuplurile bogate, care pot plăti o taxă pentru a avea un al doilea copil, fiind reluată astfel legătura între inteligenţă, educaţie, bogăţie şi succes reproductiv.

Eugenia chineză va deveni în curând mult mai eficientă ca urmare a investiţiilor masive în cercetările genomice asupra trăsăturilor umane, fizice şi mentale. În cadrul BGI-Shenzhen lucrează mai bine de 4.000 de cercetători. De asemenea, compania deţine mai multe secvenţiatoare de ADN decât orice altă instituţie din lume şi descifrează anual peste 50.000 de genomuri. De curând, BGI a achiziţionat compania californiană Complete Genomics.

IQ tot mai mare, cu fiecare generație

În cadrul proiectului BGI Cognitive Genomics, cercetătorii chinezi secvenţiază genomul a peste 1.000 de persoane cu IQ foarte ridicat din întreaga lume, încercând să identifice alelele care prezic un IQ mare.

Acest lucru are potenţialul de permite tuturor cuplurilor chineze să maximizeze inteligenţa urmaşilor lor, prin selectarea ovulului fertilizat cu cele mai mari şanse de a include aceste alele. Această „selecţie embrionică” ar putea permite ca IQ-ul fiecărei familii chineze să crească cu 5-15 puncte IQ pe generaţie. În câteva generaţii, competitivitatea globală a Occidentului ar fi eliminată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel