EXCLUSIV  Cum se poate întoarce cazul Roșia Montană împotriva noastră? Val Vâlcu: Să îl auzim pe Cioloș

Dacian Cioloș / Foto: gov.ro
Dacian Cioloș / Foto: gov.ro

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul emisiunii „Nod în Papură”, despre eventualitatea unei sentințe împotriva statului român, în cazul litigiului cu firmele Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources Jersey.

 

„S-ar putea gândi cineva că vrea aurul de la Roșia Montană, altă tâmpenie. Stai să vezi acum, fii atent ce îți spun! Se caută gaura din buget, dar și când o veni de la tribunalul ăsta de litigii de la Washington să plătim Roșia Montană? Și cum o să îi aud pe Cioloș, pe tipa aia care a fost ministra Culturii, nu mai știe nimeni cu o cheamă. Era o doamnă de asta super elevată, răsărită din proiectul cu strângerea de bani pentru statuia lui Brâncuși”, a precizat jurnalistul Val Vâlcu. Este vorba despre Corina Șuteu.

Companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources Jersey au dat în judecată statul român la Washington, din cauza faptului că nu au putut exploata aurul de la Roșia Montană.

Conform datelor din proces, acțiunea „își are temeiul de drept în Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995)“.

Reclamanții cer despăgubiri în cuantum de 2,9 miliarde de euro, participația lor la proiect fiind de 80,69%.

Procedurile de arbitrajul comercial internațional în general, iar cele de arbitraj împotriva guvernelor, în particular, au devenit din ce în ce mai populare, câștigând teren în fața litigiilor tradiționale derulate în tribunal. Creșterea tratatelor bilaterale de investiții dintre țări a condus la o creșterea puternica a numărului de cazuri de arbitraj împotriva guvernelor, derulate prin curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, cunoscuta sub denumirea de Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID). În general, cazurile de arbitraj comercial internațional sunt judecate cu ușile închise și tind sa fie mai scurte decât litigiile la tribunal, conducând la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar dacă nu sunt în mod obligatoriu mai ieftine.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel