Cum să te ferești de mâncarea care te poate îmbolnăvi pe litoral. Val Vâlcu: Principalul inspector ANPC ești chiar tu, cetățeanul

Plaja lărgită din Mamaia/ foto grup ”Am fost în vacanță”
Plaja lărgită din Mamaia/ foto grup ”Am fost în vacanță”

În plin sezon estival, multe dintre plajele extinse din Mamaia sunt goale, prin parcări bate vântul, iar la terase, ospătarii mai mult stau decât muncesc, în lipsa turiștilor.

Val Vâlcu, jurnalist DC News, a vorbit, azi, la News Pass, de la B1 TV, despre starea turismului românesc, despre care spune că "nu poate concura cu cel din Bulgaria de Sud sau Grecia".

"La autoservirile din Mamaia sunt mereu cazuri de salmonela, colici. Nu am auzit pe nimeni în Delta Dunării să aibă astfel de probleme. Bacteriile trăiesc la 37,5 grade. Au proteine și carbohidrați în mâncare și se înmulțesc. Ce soluții sunt pe plan mondial? Spre exemplu,  China. Nu a avut boli grave pentru că toată mâncarea este consumată fierbinte, preparată la 240 grade în ulei, coaptă sau fiartă.

Dacă comenzi o ciorbă la restaurant, ți-o aduce călâie. Gogoșile și plăcintele stau toată ziua în soare. Dacă  cineva care are stafilococ a pus mâna pe o plăcintă sau pe o gogoașă, ți l-a transmis și ție. Dacă mâncarea comandată nu este fierbinte sau rece, după cum e cazul, nu o accepți. Principalul inspector ANPC ești chiar tu, cetățeanul. Tu trebuie să te protejezi pe tine, nu să aștepți un inspector ANPC. Ai această obligație, să nu accepți marfă și mâncare proastă", a spus Val Vâlcu, jurnalist DC News. 

"Este clar că litoralul românesc nu poate concura cu cel din Bulgaria de Sud sau Grecia. Dumnezeu ți-a dat nămolul de la Techirghiol și forță de muncă ieftină. Puteai face un turism balnear, care bubuia 12 luni și la care veneau turiștii germani.  Aici și primarii sunt de vină, că au dat autorizații și s-au construit case, cu câte patru camere, în care se înghesuie câte 20 de inși care mănâncă din sacoșă, iar restaurantele sunt goale. Turiștii străini nu vor veni să stea în asemenea condiții. Ai făcut 15 case ca proprietarii să câștige niște bani ca să supraviețuiască iarna", a punctat Val Vâlcu, jurnalist DC News. 

Dacă vara trecută, pe plaja din Mamaia abia dacă reușeai să găsești un loc unde să-și pui cearșaful sau un șezlong liber, acum totul este pustiu. Plajele extinse și nisipul care nu plac turiștilor i-au alungat pe mulți dintre ei în Bulgaria sau în celelalte stațiuni de pe litoral. Hotelierii din Mamaia au crescut prețurile și spun că sunt în pierdere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Și, iată, prețurile exorbitante, șantierele, pe care munca este în toi, zecile de clădiri părăsite sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii și nu numai turiștii evită să își petreacă concediile în Mamaia, unde, cândva, găseai cu greu un loc de cazare. Proprietarii de terase sunt și ei disperați deoarece sunt zile în care nu le trece nimeni pragul. La acestea se adaugă și costul parcării din Mamaia: un turist va scoate aproape 100 de lei pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel