Cum să te FEREȘTI de caniculă. Cele mai bune sfaturi

Oricât de răcoritoare ni s-ar părea, băuturile reci ca gheața și aerul condiționat mai degrabă ne îmbolnăvesc decât să ne „salveze” de valul de căldură care s-a abătut asupra României.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în această perioada:

1. Hidratarea rămâne principala metodă de a te proteja. Bea apă (nu foarte rece, dar nici caldă), cel puțin 2 litri și jumătate pe zi. Iar dacă simți nevoia, poți să ajungi până la 4 litri de lichide pe zi.

2. Înlocuiește apa cu ceai verde infuzat la rece. Cel puțin o parte din cantitatea de lichide zilnică o poți înlocui cu un ceai obținut prin infuzare la rece. Pe lângă fruzele de ceai verde, poți pune câteva frunze de mentă și de busuioc, care vor accentua senzația de răcorire. De ce ceai verde și nu apă? Pentru că tensiunea ceaiului este mai apropiată de tensiunea sângelui și organismul nu va mai face eforturi să echilibreze tensiunile lichidului și sângelui.

3. Dacă ieși din casă, ia cu tine un spray cu apă, stropește din când în când fața, pieptul, mâinile. Iar dacă întâlnești în drum perdele de apă montate de primării sau de terase, treci prin mijlocul lor, ca să te răcorești.

4. Nu lăsa pielea descoperită, atunci când ieși din casă. Chiar dacă e vară și e cald, atunci când e canculă nu e timp pentru minijupe și pantaloni scurți, pentru bluze cu bretele și rochii decoltate. Acoperă-te bine și alege pentru asta îmbrăcăminte de culoare deschisă - albă, dacă se poate - și numai din materiale naturale - in și bumbac. Acoperă bine capul, pieptul, mâinile, picioarele... O umbreluță de soare se va dovedi și ea utilă.

5. Mănâncă fructe - sunt de preferat înghețatei și sucurilor foarte reci. Îți aduc vitamine, te hidratează, te hrănesc (s-ar putea să nu ai poftă de mâncare și atunci suplinesc absența unei hrane consistente) și taie pofta de deserturi.

6. Evită să consumi: cafea, băuturi cu cafeină sau taurină, băuturi prea dulci, băuturi carbogazoase, ceai negru. Sunt lichide, dar nu sunt benefice pe timp de caniculă.

7. Sigur, principalul sfat ar fi: nu ieși din casă. Dacă totuși trebuie să ieși, evită orele prânzului. Dacă nici asta nu poți face, încearcă să mergi numai prin locuri umbrite.

8. Dacă rămâi în casă, iată cum poți să îți „capsulezi” casa: trage jaluzelele (ar fi ideal să ai jaluzele metalizate, aurii sau argintii, care vor respinge razele soarelui și nu vor crește gradele din casă), trage și perdelele, și jaluzelele. Cu cât sunt mai multe straturi între tine și lumea de afară, cu atât mai bine. La orele dimineții și ale serii sau atunci când „soarele trece pe partea cealaltă și nu bate direct în fereastră, poți să deschizi un geam. așezând însă în fața lui, ca să-l acopere complet, o pânză udă, pe care o schimbi de fiecare dată când se usucă.

9. În casă poartă haine ușoare și din când în când fă un duș cu apă călâie. Poți să îți înfășori din când în când corpul într-o pânză umedă, ușoară.

10. Chiar și în casă, hidratează-te bine și mănâncă fructe multe.

11. Evită - pe cât posibil - să ai în preajmă laptopuri, tablete și telefoane deschise! Bateria unui laptop poate crește cu un grad temperatura dintr-o cameră. La fel, bateria unui telefon sau încărcătorul acestuia, dacă e băgat în priză. Și, în general, pe vreme de caniculă încercați să aveți cât mai puține aparate electrocasnice în priză - chair și televizorul, aparatul de radio etc. pot să crească temperatura, potrivit Antena Satelor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel