Cum să mângâi un câine în mod corespunzător. Ce nu trebuie să faci

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh

Zicala „prima impresie contează" se aplică nu numai oamenilor, ci și interacțiunilor cu animalele de companie. Atunci când întâlniți un câine pentru prima dată, este important să faceți interacțiunea un eveniment pozitiv atât pentru dumneavoastră, cât și pentru câine.

Le place câinilor să fie mângâiați?

Câinii pot avea preferințe individuale în ceea ce privește momentul și modul în care doresc să interacționeze cu oamenii. Unii câini pot primi cu entuziasm orice tip de atenție din partea oricui, oriunde și oricând. Dar alții nu doresc deloc să interacționeze cu străinii.

Cum să mângâi un câine

Dacă vezi un câine pe care ai vrea să-l mângâi, urmează acești pași pentru o interacțiune reușită.

Întreabă stăpânul animalului

Întreabă întotdeauna stăpânul animalului dacă patrupedul este prietenos și deschis să fie mângâiat de un străin. Începe conversația înainte să vii direct în fața câinelui, astfel încât să aibă spațiu să te observe.

Chiar dacă stăpânul animalului dă consimțământul, fii atent  la limbajul corporal al câinelui pentru a vedea dacă acesta este într-adevăr receptiv la atenție. Nu toți câinii se simt confortabil interacționând cu străinii sau doresc atenție din partea altor persoane în afară de membrii familiei lor.

Apropie-te de câine

Dacă patrupedul are un comportament liniștit, vorbește-i cu o voce blândă și liniștită, fără a privi fix câinele. Poți face contact vizual scurt și să te uiți în altă parte sau să te uiți la câine din colțul ochiului și să verifici cât de receptiv este.

Poziționează-ți corpul astfel încât să stai lateral și asigură-te că este spațiu între tine și câine. Poți să te așezi în genunchi sau să stai în poziție aplecată cu un genunchi pe pământ, dar evită să te apleci peste câine. Acest lucru poate face ca mulți câini să se simtă inconfortabil. Întinde ușor mâna, dar ține-o relaxată lângă corpul tău - nu în fața feței câinelui. Acest lucru indică faptul că inviți la interacțiune socială.

Permite câinelui să se apropie de tine

Acum este rândul câinelui să se apropie pentru a primi atenție - dacă dorește. Cu o mână ușor întinsă, câinele se poate apropia pentru a mirosi. Deoarece mâna ta este relaxată lângă corpul tău, după ce câinele a mirosit-o și pare receptiv, poți întinde mâna înainte și să-l mângâi sub bărbie.

Mulți câini nu își doresc să fie mângâiați pe partea superioară a capului de către străini, deoarece o mână care se apropie de capul lor poate fi percepută ca un gest amenințător. Prin mângâierea sub capul câinelui, transmiți mesajul că nu ești o amenințare.

Observă cum răspunde câinele

Mângâie ușor câinele de una sau două ori și retrage încet mâna. Aceasta este o testare a consimțământului. Acest lucru îi permite câinelui să aleagă să se retragă dacă se simte inconfortabil.

Dacă patrupedul se apropie mai mult și continuă să stea în fața ta, oferă-i mai multe mângâieri și vorbește cu o voce liniștitoare. Dacă el continuă să fie receptiv, poți trece să mângâi și alte zone, cum ar fi gâtul sau pieptul. Câinii pot fi mai receptivi la mângâieri decât la bătăi scurte pe corpul lor. Mângâierile pot fi liniștitoare, în timp ce atingerea repetată și întreruptă poate fi enervantă și intruzivă.

Dacă patrupedul se încordează sau se retrage, nu mai întinde mâna către el. Limbajul corporal indică faptul că s-a săturat sau este copleșit de prea multă atenție. Retrage încet mâna, fă câțiva pași înapoi și ridică-te încet din nou. Oamenii care nu oferă suficient spațiu unui câine sau se ridică brusc pot declanșa un răspuns neplăcut. 

2. Sursa foto... (caine-cropped-image-hand-touching-dog_08449100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Unde le place câinilor să fie mângâiați

Nu presupune automat că toți câinii își doresc să fie mângâiați pe partea superioară a capului. Majoritatea câinilor sunt receptivi la mângâieri în zone precum:

  • Sub bărbie
  • De-a lungul părții laterale a gâtului
  • Pe umeri
  • Pe piept

Fii precaut când mângâi partea superioară a spatelui unui câine. Unora s-ar putea să le placă, dar altora nu.

Evită să atingi labele, coada, urechile sau burta câinelui, chiar dacă acesta se întoarce pe spate. O greșeală comună este să crezi că patrupedul cere să îi fie mângâiată burtica atunci când se întoarce pe spate, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Când un câine se întoarce pe spate, fă câțiva pași înapoi pentru a-i oferi spațiu. În timp ce unii câini apreciază mângâierile pe burtică de la familia lor, ei s-ar putea să nu își dorească să fie atinși în această parte vulnerabilă a corpului de către un străin, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel