EXCLUSIV  Cum s-a transformat ”Cumințenia Pământului” în nebunia României. Fostul ministru spune tot

Ionuț Vulpescu, fost ministrul al Culturii, a povestit pentru DC NEWS cum a ajuns opera lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”, să fie cumpărată de stat și a făcut dezvăluiri despre negocierile care s-au purtat.

”Pe agenda guvernului a apărut în toamna lui 2014. Ministrul Culturii era domnul Kelemen Hunor. Ministerul Culturii a fost înștiințat că opera Cumințenia Pământului a fost scoasă la vânzare. Și în foarte scurt timp, la jumătatea lunii septembrie, guvernul Ponta și-a exercitat dreptul de preemțiune cu intenția clară de a achiziționa sculptura. 

La sfâșitul luni septembrie s-a creat si un memorandum în care ministerul Culturii a fost mandatat să poarte discuții cu reprezentanții proprietarilor. S-a consituit o comisie la nivelul ministerului, în luna octmbrie, și au început engocierile.

Din comisie făceau parte atât reprezentanți ai ministerului Culturii cât și reprezentanți ai ministerului Justiției, directorul muzeului național de artă, directorul muzeului național de istorie și ulterior s-a adăugat un secretar de stat de la ministerul finațelor.

Au existat multe întâlniri între reprezentanții comisiei și cei ai proprietarilor ( 15 întâlniri - n.r) până în luna octombrie 2015. Apoi, reprezentnații proprietarilor au spus că declină oferta pe care ministerul Culturii o făcuse la vremea respectivă.

După consituierea comisiei s-a autentificat opera și s-au făcut două experitize. Au fost doi experți acreditați de ministerul Culturii,. Au făcut o evaluare, după care s-a făcut o mediere a celor două puncte de vedere și s-a ajuns la o limită maximă de 5 milioane de euro. Apoi în 2016 s-a schimbat comisia”, a spus Ionuț Vulpescu la DC NEWS LIVE.

[citeste si]

Cumințenia Pământului a devenit subiect de dezbatere națională după ce guvernul Cioloș încercat să facă rost de cei 11 milioane de euro prin subscribție publică. Campania a eșuat, donațiile oamenilor fiind în valoare totală de 1 milion de euro. Restul sumei va fi acoperită de la bugetul de stat.

Declarația, la startul interviului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel