Cum poți obține cetăţenia spaniolă: Condiții, acte necesare. La ce trebuie să renunți

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Giulia Baptista)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Giulia Baptista)

Dacă vrei să obții cetățenia spaniolă, trebuie să știi care sunt cerinţele impuse de Codul civil spaniol. La ce vei fi nevoit să renunți.

În 2021 au obţinut cetăţenia spaniolă un număr de 3.006 români. Potrivit Institutului de Statistică spaniol, sunt 1.169 bărbaţi şi 1.837 femei.

Pentru a solicita cetăţenia spaniolă, românii trebuie:

- să locuiască legal în Spania timp de zece ani

- reşedinţa trebuie să fie legală şi continuă.

- să aibă o conduită civică bună

Cu alte cuvinte, dacă un român şi-a întrerupt rezidenţa legală din orice motiv, termenul de rezidenţă trebuie reluat de la data la care această persoană obţine o nouă reşedinţă. Deseori românii din Spania se adresează unui avocat pentru a se ocupa de procesul obţinerii cetăţeniei, scrie Rador.

Lavinia Alice Radu este unul dintre avocaţii care în Spania se ocupă şi de practici în domeniul obţinerii cetăţeniei.

"Românii din Spania se adresează unui avocat pentru că sunt documente pe care nu ştiu cum să le organizeze, să le obţină, când să le obţină, pentru că sunt termene de expirare. În general au copii născuţi in Spania. Alţii doresc să urmeze studii militare, sau pentru Guardia civil", a declarat pentru Ziarul Românesc Spania avocat Lavinia Alice Radu, din Sagunto, Valencia.

Avocat Lavinia Alice Radu a mai precizat:

"Documentele necesare sunt diverse, în funcţie de situaţia personală. În general e nevoie de:

- NIE minim 10 ani

- paşaport valabil

- empadronamiento (n.r înscrierea la Starea civilă)

- certificat de naştere, de căsătorie

- certificat pentru antecedente penale

- examene DELE si CCSE",

Cetăţenia spaniolă pentru români, cât timp durează procesul

Avocatul a subliniat că legea spaniolă stabileşte un termen de 12 luni, pentru obţinerea cetăţeniei spaniole, în practică întârzie şi se ajunge la aproximativ 2 ani.

"Costurile diferă şi ele în funcţie de practică. Fiecare client care doreşte mă contactează şi stabilim, în funcţie de situaţie. În general depun dosarul direct cu mine, puţine cazuri am avut să mă contacteze după depunere. În general mă contactează pentru că au avut probleme sau vreo cerere şi nu ştiu cum să rezolve", a mai spus avocat Lavinia Alice Radu.

Când depun jurământul faţă de Constituţia Spaniei, românii trebuie să renunţe la naţionalitatea română.

Citește și:

Hartă interactivă pentru românii din Spania

Consulatul General al României la Madrid vine din nou în sprijinul cetățenilor români cu o hartă interactivă a oficiilor consulare românești din Spania, singurele autorizate să presteze servicii consulare.

„Harta este realizată cu ajutorul aplicației gratuite ”MyMaps” oferită de Google și prezintă localizarea exactă în teritoriu a celor 8 consulate românești din Spania și zonele de competență ale acestora.

Încredere și răbdare 

Aplicația permite identificarea cu ușurință a sediilor consulatelor, a zonei de competență aferente, a datelor de contact pentru fiecare oficiu consular în parte, precum și stabilirea itinerarului spre acestea (folosind navigația GPS), atât cu mijloacele de transport în comun, cât și cu autoturismul personal.

Demersul Consulatului General al României la Madrid vine în completarea informațiilor deja oferite pe pagina de internet a Ambasadei României în Regatul Spaniei https://madrid.mae.ro, respectiv pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice (https://www.facebook.com/ambasada.madrid). Echipa oficiului consular își propune astfel ca în dialogul cu cetățenii români să existe o abordare constructivă, deschisă și eficientă care să răspundă permanent nevoilor comunității. Ne manifestăm astfel încrederea că împreună, cu încredere și răbdare, putem construi noi punți de legătură care să conducă la îmbunătățirea activității consulare și implicit a dialogului cu publicul.

Harta interactivă poate fi consultată aici: https://bit.ly/3QwHJIp ” , anunță Ambasada României în Spania într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel