Cum mută China în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Chirieac atenționează: Nu putem duce un război pe două fronturi atât de mari

China, aflată la nivel diplomatic și comercial în conflict cu Statele Unite ale Americii, a avut o poziție prudentă în ceea ce privește agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu toate că a dat semnale că se plasează în tabăra rusă, China a jucat prudent, criticând inclusiv războiul provocat de Rusia. Cu toate acestea, Beijingul are în continuare o retorică împotriva SUA, retorică pe care o folosește și în conflictul din Ucraina.

Analistul politic Bogdan Chirieac a atras atenția că e important ca Occidentul să tempereze la nivel diplomatic relația cu China, amintind cât de dificilă e purtarea unor bătălii pe două fronturi fie ele și diplomatice.

Comentând declarația Beijingului care acuză NATO că a dat Europa peste cap, Bogdan Chirieac atrage atenția: „E nevoie să intervină diplomația de înaltă valoare occidentală. Aici m-aș gândi în primul rând la diplomația britanică, pentru a liniști apele în China”.

„Nimeni nu poate duce un război diplomatic pe două fronturi atât de mari, și cu Federația Rusă, și cu Republica Populară Chineză”, a precizat Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3, amintind că înainte de criză Washingtonul s-a aplecat mult mai mult spre dosarul chinez, Federația Rusă trecuse în plan secund.

China are capacitatea de a susține Rusia, dar nu are interese comune. „Trebuie rupt acest front”

„Într-un fel pe bună dreptate. Din punct de vedere economic, Rusia e un pitic cu care nu ai ce discuta. Nu e importantă economic sub nicio formă. China în schimb este”, a subliniat Chirieac, care a amintit de confruntările economice dintre SUA și China, inclusiv de pe vremea administrației Trump.

„În astfel de momente e mai înțelept să poți negocia și să ai liniște măcar într-o parte importantă a planetei care e China și eventual India. Ați observat că Rusia s-a lipit de India și China, amândouă state cu un PIB mult mai ridicat decât al Federației Ruse. Cumva trebuie rupt acest front, în special frontul comun ruso-chinez. China are suficiente resurse să sprijine Federația Rusă pe de o parte, dar pe de altă parte interese comune nu au. China și Rusia au fost de multe ori la cuțite una cu cealaltă”, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel