Cum își justifică Olaf Scholz vizita în China: Numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite

Cum își justifică Olaf Scholz vizita în China: Numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite
Cum își justifică Olaf Scholz vizita în China: Numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite

Cancelarul german Olaf Scholz, care a fost aspru criticat pentru o vizită la Beijing în această săptămână, a declarat sâmbătă că declaraţia comună a sa şi a preşedintelui chinez, Xi Jinping, împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina a fost un motiv suficient pentru a merge acolo, relatează AFP şi Reuters. 

În cadrul unei reuniuni a social-democraţilor germani la Berlin, la o zi după vizita sa de 12 ore la Beijing, Scholz a salutat acordul cu preşedintele Xi Jinping de a se opune unei escaladări nucleare în războiul din Ucraina.

Numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite...

Pentru că guvernul chinez, preşedintele şi cu mine am reuşit să declarăm că nu trebuie folosite arme nucleare în acest război, numai acest lucru a făcut ca întreaga călătorie să merite', a spus cancelarul german.

Xi, care a obţinut al treilea mandat în urmă cu două săptămâni, a fost de acord că ambii lideri se opun în comun utilizării sau ameninţării cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina, dar s-a abţinut să critice Rusia sau să ceară Moscovei să-şi retragă trupele.

Casa Albă a declarat în această săptămână că discuţiile repetate ale oficialilor ruşi despre posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina au generat îngrijorări la Washington că acest lucru ar putea deveni realitate.Ministerul rus de Externe a răspuns că prioritatea principală în lume ar trebui să fie evitarea unei confruntări între puterile nucleare, în actuala situaţie dificilă şi turbulentă.

Critici după vizita lui Scholz în China

Scholz a fost primul lider al G7 care a vizitat China de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, însoţit de o importantă delegaţie de afaceri.

Călătoria a atras critici în Germania şi în rândul partenerilor săi europeni cu privire la dependenţa economică tot mai mare a Berlinului de Beijing şi pentru că a avut loc atât de curând după ce Xi şi-a întărit controlul asupra puterii în China luna trecută.

Avem un plan clar şi îl urmăm până la capăt. Iar acest lucru înseamnă diversificarea pentru toate ţările cu care facem comerţ, în special, desigur, cu o ţară atât de mare şi care deţine o cotă atât de importantă din economia mondială, a declarat Scholz, citat de Reuters, notează Agerpres.

Citește și - Xi Jinping, avertisment pentru Putin să nu folosească arme nucleare

Președintele chinez Xi Jinping a transmis, vineri, cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare.

De asemenea,  Xi Jinping i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocieri de pace, potrivit Politico, care citează agenția oficială chineză Xinhua.

”Comunitatea internațională ar trebui să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei.

Lumea ar trebui, de asemenea, „să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, pentru ca un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a spus Xi.

Xi, către Olaf Scholz: Să lucrăm împreună în aceste „vremuri de schimbare și tulburare”. Cancelarului german i s-a făcut test Covid-19 înainte să coboare din avion

Președintele chinez Xi Jinping a afirmat nevoia unei mai mari cooperări între China și Germania pe fondul „vremurilor de schimbare și tulburare”, în prima sa întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.

Discuțiile abordează războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice și dezvoltarea legăturilor economice.

Vizita lui Scholz de vineri este prima a unui lider al unei națiuni G7 în China în ultimii trei ani și va testa apele relațiilor dintre Beijing și Occident, după ani de tensiuni crescânde, spun analiștii.

În timpul primei lor întâlniri față în față de la preluarea mandatului de Scholz, desfășurată în Sala Mare a Poporului, Xi a spus că, deoarece națiunile mari cu influență, China și Germania ar trebui să lucreze împreună cu atât mai mult în „vremuri de schimbare și tulburare” de dragul păcii mondiale, potrivit postului de stat CCTV.

„Atâta timp cât sunt respectate principiile respectului reciproc, căutării unui teren comun privind diferențele, schimburile și învățarea reciprocă și cooperarea câștig-câștig, direcția generală a relațiilor bilaterale nu va fi deviată, iar ritmul progresului va fi stabil“, a spus Xi.

„În prezent, situația internațională este complexă și schimbătoare. Ca puteri influente, China și Germania ar trebui să lucreze împreună în vremuri de schimbare și haos pentru a aduce mai multe contribuții la pacea și dezvoltarea lumii.”

Scholz, preocupat de conflictul din Ucraina

Scholz i-a spus lui Xi că este bine că ambii lideri s-au întâlnit în persoană în vremuri tensionate, invazia Ucrainei de către Rusia creând probleme pentru ordinea globală bazată pe reguli, potrivit unui reporter Reuters care însoțește delegația lui Scholz.

Cancelarul a spus că cei doi vor discuta despre relațiile Europa-China, despre schimbările climatice și foamea globală și despre cum să dezvolte legăturile economice China-Germania, precum și despre subiecte în care perspectiva ambelor țări este diferită.

Scholz și o delegație de lideri de afaceri germani care zboară cu el au fost testați pentru Covid-19 la aterizarea vineri dimineață la Beijing, iar personalul medical chinez îmbrăcat în costume speciale a intrat în avion pentru a efectua testele.

În urma unei recepții pe covor roșu și a unei gărzi de onoare, delegația a fost mutată de la aeroport la o pensiune pentru a aștepta rezultatele testelor Covid, care au ieșit rapid negative pentru Scholz, potrivit echipei sale de presă, conform The Guardian. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel