Cum încurajează timbrul de mediu cumpărarea mașinilor vechi

parc-auto
parc-auto

Noua taxă auto va fi mai mare la mașina nouă decât la cea veche, dacă este vorba de același tip de autoturism. Așa reiese din declarațiile ministrului Mediului, Rovana Plumb

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu. Formula de calcul diferită conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

“Noul concept ce face? Înmulţeşte un preţ care este stabilit în cadrul unui sistem şi care este fundamentat pe baza unor corelaţii europene, cu emisiile de CO2 şi se aplică o cotă de depreciere aşa cum este stabilită la nivelul Comisiei Europene. Cota de emisie se înmulţeşte cu un tarifar şi cu o cotă de vechime a maşinii, şi asta e tot, asta e taxa” a explicat Rovana Plumb, potrivit economica.net.

Noutatea absolută este că, în condiţii comparabile de poluare, maşinile mai noi vor fi taxate mai mult decât cele mai vechi, după cum reiese din ce a spus ministrul Mediului. “Cu cât maşina e mai veche, cu atât cota de depreciere e mai mare. La o vechime de peste 14 ani avem o cotă de depreceiere de 90%” a spus ministrul. Solicitată să explice şi să răspundă la întrebarea “Între o maşină euro 5 de patru ani şi una de doi ani, unde se plăteşte taxa mai mare” ministrul mediului a spus că va plăti mai mult “cel care o are de doi ani, pentru ca este vorba despre durata de viaţă. Cea veche se apropie de deşeu, deci durata de poluare este mai mică”. Rovana Plumb a mai dat exemplul taxării unei maşini vechi: “Acum, pentru o maşină de peste 14 ani se plătesc între 3.300 şi 33.000 de euro. În noul concept se ajunge undeva la 100 de euro”. Totuşi, ministrul a spus noul sistem de taxare va conduce la o înnoire a parcului auto, declarându-se convins că noul timbru de mediu nu va conduce la o creştere a numărului de maşini vechi. Timbrul de mediu se va plăti o singură dată, doar de către cei care nu au plătit vechea actuala taxă auto.  Noul timbru de mediu va înlocui actuala taxa de poluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel