Cum explică Bogdan Chirieac apariția documentelor incendiare despre Traian Băsescu

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat documentele explozive despre trecutul lui Traian Băsescu din perioada comunistă, dezvăluite marți seara de Mihai Gâdea, în emisiunea ”Sinteza Zilei”, de la Antena 3.

Vezi aici detalii: Mihai Gâdea a dezvăluit documente explozive despre trecutul lui Traian Băsescu

”Fiindcă am apucat să trăim în perioada comunistă, era evident, era logic, era rațional că o persoană având o asemenea funcție, comandant de petrolier, de navă mare, și apoi reprezentant într-un corp străin de primă mărime, cum e Anvers-ul, cu siguranță știa cum arată Securitatea la ochi. Deci, până la urmă, n-a fost o surpriză pentru nimeni.

Apoi, îmi aduc aminte că în 2004 a apărut în Evenimentul Zilei, chiar în campania electorală, un document cu un angajament al dlui Băsescu către Securitate. Chestiunea aceasta n-a împiedicat poporul român să-l voteze pe Traian Băsescu și nu pe Adrian Năstase.

Apoi, am mai văzut, a avut dl Ciuvică multe materiale la vremea respectivă, preluate de partea importantă a presei, și niciodată contestate direct de dl Băsescu, care - ați prins foarte bine situația - acum încearcă să spună că a zis demult cu Securitatea, cu camioanele de rapoarte.

Important este însă altceva acum, nu e o surpriză pentru nimeni că dl Băsescu era de la Securitate. Dând de o parte faptul că acest aspect n-a avut o importanță covârșitoare pentru poporul român atunci când a votat, cred că trebuie să semnalăm două lucruri aici:

(...) Unul intern - și anume că o întreagă clasă de deontologi din Republica România, care vitupera, scotea fum, și pe bună dreptate de altfel, vizavi de activitatea de atunci a Securității, întotdeauna a avut grijă să îl spele pe dl Traian Băsescu. Și aici se pune un mare semn de întrebare: au făcut-o din naivitate, din nepricepere sau la ordin? (...) Aici se va săpa foarte mult, în opinia mea, și probabil că ce vom găsi s-ar putea să nu ne placă.

Citește și: Previziune sumbră a lui Traian Băsescu: Câți refugiați vor ajunge în România

(...) A doua chestiune foarte importantă, dar pe care n-o vom simți, este aceea pe plan extern. Parteneri din NATO, parteneri din Statele Unite, în special, văzând aceste lucruri, desigur că o să-și pună anumite întrebări. Nu vor avea însă nici o reacție oficială probabil, fiindcă ar însemna să recunoască eșecul grav, nu al dânșilor, al nostru, din 2012, de la referendum. Acel moment când, sigur, se putea opri distrugerea României, probabil că totul ar fi arătat altfel, mai bine, în ziua de azi. Și știți foarte bine, dl Gorgon, la București, a tranșat lucrurile. Dl Băsescu a rămas în funcția de guvernator al României în acel moment. 

Deci, este într-adevăr un moment. Nu știu ce va face dl Băsescu. Întrebarea este de ce apar în acest moment astfel de documente? Eu cred că nu apar întâmplător. 

(...) Mă întreb dacă nu cumva ambițiile politice ale dlui Băsescu nu au determinat să apară astfel de documente. Fiindcă, pe surse, cum primim noi informații, știm că în toamna lui 2014 dlui Băsescu i s-a spus să își vadă de treabă, să nu intervină în anchete împotriva corupției desfășurate de DNA, inclusiv în legătură cu persoane de primă mărime, și să nu mai intre în politică după ce termină mandatul. Dânsul își anunță intrarea în politică și, poate nu întâmplător, iată, apar aceste documente”, a comentat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel