EXCLUSIV  Cum au petrecut clujenii Ziua Națională a României. Reportaj FOTO de 1 Decembrie 2019

1 Decembrie Cluj-Napoca
1 Decembrie Cluj-Napoca

Mii de clujeni au luat cu asalt principalele artere din centrul Clujului pentru a sărbători cum se cuvine 1 Decembrie - Ziua Națională a României.

Și în Cluj-Napoca, precum în celelalte orașe ale țării, Ziua Națională a României a început în biserică, printr-o slujbă de Te Deum, pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918. Aceasta a fost oficiată duminică dimineața, după Sf.Liturghie, în Catedrala Mitropolitană, de ÎPS Andrei înconjurat de un sobor de preoți.

După terminarea slujbei, la ora 12.30, mii de oameni au admirat parada la care au participat peste 400 de militari cu 64 de mijloace tehnice militare şi de intervenţie. Aceștia au defilat, prin faţa a mii de oameni adunaţi în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. 

 

De asemenea, pe clădirea Cercului Militar a fost desfăşurat un steag tricolor de mari dimensiuni, a fost intonate imnul "Deşteaptă-te, române" şi, pe timpul ceremoniei, Piaţa Avram Iancu a fost survolată de patru avioane MIG -21 Lancer de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

În acest an, primul din noul centenar, Ziua Națională s-a potrivit a fi duminica. Acest fapt a făcut ca străzile Clujului să fie mai aglomerate ca niciodată. Mii de oameni au ieșit cu mic cu mare pentru a lua parte la aniversarea a 101 ani de la Marea Unire din 1918. La finalul ceremoniei, la care au participat oficialităţi locale, județene și naționale a avut loc un spectaculos foc de artificii de zi în culorile drapelului României.

 

Începând din anul 1990, ziua de 1 decembrie este sărbătorită drept Ziua Naţională a României. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.


Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel