Cum arată scenariul din Siria care ar mulțumi SUA și Rusia

extractie assad
extractie assad

Statele Unite ale Americii ar trebui să dubleze atacurile aeriene asupra Siriei pe care le intenționează cu extracția lui Bashar al-Assad, intervenție la care s-ar putea ralia și Rusia, crede Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI).

”Cea mai bună soluție pentru SUA în acest moment, pentru a nu fi implicate într-un război costisitor și pe termen lung, este ca loviturile aeriene de pedepsire a lui Bashar al-Assad să fie dublate de scoaterea, extragerea lui și lăsarea relativ intactă a unei zone de putere, care înseamnă instituțiile de forță, pe baza cărora ulterior sa se reconstruiască Siria.

Cum se poate realiza asta? Printr-o lovitură ‘de stat’ dată de alauiți sau de alte grupări de acolo împotriva lui al-Assad. Ea se poate face nu doar cu implicare americană, ci și cu implicarea Federației Ruse, care, pe teren, în ceea ce privește serviciile secrete și instituțiile de forță din Siria, este încă puternică”, a declarat Dungaciu pentru ziare.com.

Rusia, renunțarea la Siria în schimbul influenței din estul Europei

Directorul ISPRI spune că un asemenea plan ar mulțumi și Rusia, care respinge în continuare intenția Vestului de a interveni în Siria mai ales pentru că, spune Vladimir Putin, nu au fost prezentate dovezi clare despre uzul de gaz sarin al regimului de la Damasc.

”SUA (ar fi mulțumite - n.r), pentru că l-au pedepsit pe dictatorul care și-a asasinat propriul popor, precum și pentru că nici costurile nu sunt mari în acest caz. În acest caz, președintele Obama iese bine, americanii se pot ocupa în liniște de Iran și, apoi, de conflictul palestiniano-israelian.

Iar Federația Rusă, pentru că și-a negociat puținele cărți, dar importante, pe care le avea, va câștiga ulterior din acest conflict menținând un tip de influență în zonă și câștigând în altă parte. Acea altă parte pe care, cu siguranță, Federația Rusă o va negocia, dacă va fi aplicat acest scenariu, va fi Estul, adică zona în care ea contează și care îi este foarte apropiată, nu doar strategic, ci și economic – piața de gaze și de energie a Europei, vecinătatea ei apropiată, adică ceea ce europenii numesc astăzi Parteneriatul Estic”, a adăugat Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel