Cum arată moneda de 2,5 euro care stârnește nemulțumirea francezilor

Monetaria regală a Belgiei a început luni să bată monezi în valoare de 2,5 euro ce comemorează bicentenarul bătăliei de la Waterloo, în pofida "protestelor" Franței, care este de părere că amintirea acestei ultime înfrângeri a lui Napoleon ar putea crea "tensiuni inutile" în Europa.

Inițial, Belgia planificase să emită 280.000 monezi de doi euro care ar fi circulat oficial în zona euro, pentru a marca bicentenarul bătăliei de la Waterloo din 18 iunie 1815, când trupele franceze ale lui Napoleon au fost învinse de o coaliție a monarhiilor europene în frunte cu Wellington și Blücher, scrie lepoint.fr.

"Dar protestele din Franța" s-au intensificat împotriva acestei alegeri, a explicat la o conferință de presă directorul Monetăriei Regale a Belgiei, Bernard Gillard.

"Acest proiect este de natură să genereze o reacție defavorabilă în Franța", deoarece "bătălia de la Waterloo este un eveniment cu o rezonanță particulară în conștiința colectivă și merge dincolo de evocarea unui conflict militar", a declarat Gillard în fata partenerilor europeni care trebuiau să-și dea avizul pentru noua monedă, scrie stirileprotv.ro.

"Scopul nu a fost să reînvie certuri vechi", a declarat, luni, ministrul belgian de Finanțe, Johan Van Overtveldt.

Belgia a ales prin urmare să emită unilateral, așa cum are dreptul, monede comemorative cu valoare de 2,50 de euro care vor putea fi schimbate în toate centrele comerciale din țară și care vor face deliciul colecționarilor, deoarece acestea vor fi vândute într-o pungă mică, la prețul de șase euro.

Aversul monedei prezintă "Leul de la Waterloo", cocoțat pe o movilă de pe câmpul de luptă și o reprezentare schematică a poziției trupelor în timpul luptei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel