Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum arată farfuria ideală și una de slăbit.
Medicul nutriționist a explicat că pentru a slăbi, este important să limitezi carbohidrații, amidonul și făinoasele, deoarece aceștia cresc glicemia și stimulează secreția de insulină, hormonul responsabil de depozitarea grăsimii. Cu toate acestea, nu este sănătos să elimini complet făinoasele, deoarece acestea sunt sursa principală de glucoză, esențială pentru funcționarea organismului, inclusiv a creierului. Potrivit acesteia, fără glucide, echilibrul fizic și psihic ar fi grav afectat.
„Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT?
Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/ amidonul/ făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului
Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.", a transmis medicul nutriționist.
Mihaela Bilic recomandă să consumi carbohidrații cu măsură.
„Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!
Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
- o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
- 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul
- un cartof mediu
- o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat", a scris Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic descrie farfuria ideală ca având jumătate legume, un sfert proteine și un sfert făinoase. În cazul farfuriei de slăbit, făinoasele sunt eliminate complet, iar dieta constă doar în proteine și legume. Potrivit acesteia, dacă procentul de amidon depășește 25%, farfuria devine una care favorizează îngrășarea.
„Cum arată farfuria ideală?
Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit?
Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim.", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News