EXCLUSIV  Culisele traficului de migranți. Comisarul-șef Nicolae Hamzu: Cât costă visul european/ ”Își vând tot ce au în țările de origine”

foto Poliția de Frontieră
foto Poliția de Frontieră

Migranții prinși în transporturi organizate - deși ilegal - plătesc bani grei pentru a fi transportați din Turcia în Europa. 

Comisarul-șef Nicolae Hamzu a fost invitatul Laurei Duță în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției” de astăzi. Comisarul-șef afirmă că ”România a rămas momentan o țară de tranzit”. Conform acestuia, sunt două modalități ale migrației: una principală care privește migranții ilegali, fără acte, în special din Afganistan, Irak, Siria, dar și una secundară, care se face prin muncitorii străini care vin în țara noastră și apoi, prin rețelele de migranți, încearcă să plece mai departe, în Europa. 

Întrebat cum descoperă grupările, comisarul-șef a răspuns: ”Modalitățile sunt diferite, apelăm la toate mijloacele pe care le avem investigative”. În principal, toate se bazează pe informații, atât interne, cât și de la Poliția de Frontieră, dar și de la organe de investigare internaționale. 

Cu privire la cum acționează grupările internaționale, după ce Laura Duță a vorbit despre folosirea mașinii antemergător, dar și despre schimbarea numerelor de înmatriculare în mers, Nicolae Hamzu a dat exemplul următor: ”Fiecare grupare internațională caută să-și maximizeze succesul călătoriei pentru migrantul pe care-l au sub aripa lor. Ca să vă dau un exemplu, dinspre Bulgaria, sunt uzitate două modalități, odată cu ajutorul bărcilor pneumatice pe Dunăre, în principal noaptea. A doua modalitate sunt prin traficul rutier, ascunși în lăcașe special confecționate”. Cu alte cuvinte, ”modifică mijloacele de transport, astfel încât să poate ajunge migranți”, acest lucru fiind deosebit de variat: ”La autoturismele mai mari întâlnim peretele fals”. Spațiul este foarte mic, astfel încât să treacă neobservat. În mașinile mici, spațiile sunt în spatele banchetei din spate, conform comisarului. O altă variantă este ca migranții să fie ascunși în mașinile de transport marfă. Așa cum diferită condițiile de transport, așa diferă și costul pentru asta. ”Ca să vă dau un exemplu, un preț mediu al unei călătorii dinspre Turcia spre vestul Europei este între 5.000 și 7.000 de euro” a mai spus comisarul. ”Din discuțiile avute cu migranții, își vând aproape tot ce au în țara de origine” mai spune Nicolae Hamzu. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel