Culisele acordului UE-Ucraina: Moscova a amenințat cu război economic

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Componenta economică a Acordului de Asociere la UE ratificat de Ucraina a fost amânat pentru că Rusia a amenințat cu un război economic de anvergură, spune comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, citat de Agerpres.

Parlamentul European și legislativul ucrainean au ratificat simultan Acordul de Asociere și liber schimb dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Acordul de Asociere la UE este motivul pentru care anul trecut au pornit manifestările pro-europene din Kiev. Partea referitorare la liberul schimb intră în vigoare în 2016.

"Trupe ruse se află pe teritoriul Ucrainei. Ei (rușii) au dat foarte clar de înțeles că de îndată ce Acordul de asociere va fi ratificat de către parlament (Rada Supremă ucraineană) vor adopta restricții economice în aceeași zi, nu mai târziu", a afirmat Fule.

În plus față de amenințarea militară, ne-am fi confruntat cu amenințarea unui război economic și comercial pe scară largă, a adăugat comisarul european, explicând astfel motivele care au determinat Ucraina să ceară amânarea punerii în aplicare a componentei economice a acordului de asociere — acordul de liber schimb.

"Motivele sunt logice și ușor de înțeles. Economia trece printr-un test serios. Și ei vor să aibă mai mult timp pentru a adopta condițiile și tarifele asupra cărora am convenit", a afirmat Fule, asigurând parlamentarii europeni că Ucraina și UE vor lucra asupra reformelor și reconstrucției Ucrainei în cadrul Consiliului de asociere și a structurii ramificate a acestuia.

Ucraina: Acordul de Asociere la UE, ratificat de PE și parlamentul Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel