Culisele fracturii de la vârful PSD. De Ce nu-l vrea Dragnea pe Tăriceanu

Radu Tudor a scris, pe blogul său, că "prima fractură de la vârful PSD s-a produs în ultimele 24 de ore". Jurnalistul a atras atenția asupra diferențelor de opinie dintre premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea cu privire la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru a doua funcție în stat, de președinte al Senatului. Radu Tudor a amintit și declarația lui Dragnea de duminică când i-a cerut public lui Ponta să se decidă mai repede cu privire la candidatura la prezidențiale.  

"Diferența de opinie și viziune între Ponta și Dragnea reflectă prima ruptură serioasă la vârful PSD, cu mesaje diferite transmise în public. Potrivit unor lideri PSD, Dragnea este foarte interesat ca Ponta să candideze la președinție și să câștige cursa. Caz în care se eliberează două funcții importante: cea de președinte PSD și cea de prim ministru. Ambele sunt vizate de Liviu Dragnea", scrie Radu Tudor.

Locul de la Cotroceni, normal, după plecarea lui Băsescu

El continuă: "Ponta și câțiva apropiați ai săi nu privesc cu ochi buni ideea abandonării partidului și a șefiei Guvernului pentru postul de la Cotroceni. Greutatea strategică a unui lider este în prezent pe axa partid-guvern, la fel cum se întâmplă în toate țările occidentale. Funcția de președinte, după plecarea lui Băsescu, ar putea redeveni una normală și constituțională, cu mandat strict pe politică externă și de apărare, nu fortajul nedemocratic de amestec în politică internă practicat 10 ani de actualul chiriaș de la Cotroceni".

De ce-l împinge Dragnea pe Ponta să candideze la prezidențiale

Radu Tudor mai opinează că este "posibil ca Ponta să nu dorească lăsarea partidului și a guvernului pe mâna lui Dragnea. (…) Faptul că Dragnea îl impinge pe Ponta să candizeze, poate fi interpretat și ca o dorință a vicepremierului de a prelua efectul controlul în PSD. După cum spuneam, cine deține șefia partidului de guvernământ și a executivului, concentrează în mâna sa pârghii importante de putere: 600.000 de membri, miniștri, parlamentari, președinti de consilii județene, primari, etc. O întreagă armată. Iar Ponta nu pare acum dispus a renunțe la acest privilegiu pentru fotoliul prezidențial, nesigur în actualul context electoral tensionat după ruperea USL și oricum mult mai puțin ofertant decât cele două pârghii politice amintite mai sus".

Tăriceanu vs. Antonescu, în finala pentru prezidențiale

Jurnalistul lansează și posibilitatea unei finale pentru prezidențiale între doi liberali importanți: Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu. "Ar fi o finală mai mult decât interesantă între doi liberali grei, Antonescu și Tăriceanu", spune jurnalistul.

Radu Tudor a conchis: "Dragnea va trebui să mai aștepte încă 5 ani pentru a prelua partidul. Dacă va mai fi cazul să candideze Ponta în 2019. Știti cum se spune: mai e mult până departe…".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel