Urmărește emisiunea live


Culisele discuției Băsescu - Kaplan, dezvăluite în Stratfor

Într-un articol publicat în Stratfor, intitulat "De ce Moldova contează urgent", semnat de Robert D. Kaplan, analistul șef al agenției de analize geopolitice și prognoze dezvăluie discuțiile purtate cu președintele Traian Băsescu în timpul vizitei sale la București din 15 mai. "În secolul 21, a explicat președintele (Băsescu), Gazprom este mai periculos decât armata Rusiei", scrie Kaplan.

Pasaj din analiza Stratfor, unde Kaplan relatează discuțiile cu Traian Băsescu și Iulian Fota despre Rusia și securitatea regională:

" 'Articolul 5 al NATO oferă puțină protecție împotriva Rusiei lui Vladimir Putin', mi-a spus Iulian Fota, consilier prezidențial pe probleme de securitate, în timpul recentei mele vizite la București. 'Articolul 5 protejează România și alte țări est-europene împotriva unei invazii militare. Dar nu le protejează împotriva subversiunii', adică a activităților din zona informațiilor (în engl., intelligence), a conducerii rețelelor de criminalitate, cumpărării băncilor și a altor aseturi strategice și controlului indirect asupra organelor media pentru a submina opinia publică. Peste toate, articolul 5 nu protejează Europa de Est împotriva dependenței de energia Rusiei.

Stratfor: Ucraina dominată de Rusia, un pericol pentru România

După cum președintele României, Traian Băsescu, mi-a spus, România este un fel de insulă bogată în energie înconjurată de imperiul Gazprom. Președintele a arătat cu degetul pe o hartă cum vecini ai României precum Bulgaria sau Ungaria sunt aproape complet dependente de gazul natural rus, în timp ce România - datorită propriilor rezerve de hidrocarburi - are un grad semnificativ de independență. În secolul 21, a explicat președintele, Gazprom este mai periculos decât armata Rusiei. Consilierul pe probleme de securitate națională a adăugat: "Putin nu este un apparatchik; este un fost ofițer de informații", sugerând că Putin va acționa subtil. Rusia lui Putin nu va lupta prin metode convenționale pentru teritorii ale foștilor sateliți sovietici, ci neconvențional pentru inimi și minți, a continuat Fota. 'Putin știe că slăbiciunea URSS era aceea că nu a avut putere soft' ", scrie Robert Kaplan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel