EXCLUSIV  Culisele crizei energiei din România, decizia ANRE. Expert în energie: NU mai pot să aplice la PNRR. Oameni buni, nu ne sabotăm singuri?

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Ovidiu Demetrescu, expert în energie, a vorbit despre culisele crizei din acest domeniu din țara noastră și despre deciziile greșite care s-au luat. 

Împrumuturi la bănci, garantând cu promisiunea de la stat

Legat de plafonarea prețurilor, expertul în energie Ovidiu Demetrescu a spus, pentru DCNews că ”Statul, când a luat această decizie, a spus ”ok, prețul se plafonează aici”, dar ”eu, furnizorul tău de energie, iau energia la prețul acesta, mai sus”  - statul a zis că va da diferența, nu știe când, nici cât la sută din ea, dar a promis că o va da. Aceste lucruri au creat o presiune financiară pe cashflow-ul companiilor și companiile s-au dus la bănci și s-au împrumutat, mizând pe banii de la stat. Acum, statul tot n-a pus la punct mecanismul și tot n-a dat banii. Asta creează și mai multă presiune asupra unui sector energetic în criză. Dacă el e în criză, trebuie să-l ajutăm, nu să-l înghesuim și mai tare prin inadvertențe legislative și de bâjbâieli decizionale. Fă o consultare publică, pune oamenii la masă, vezi care e impactul și cum îl poți susține pe o perioadă rezonabilă de timp ca să treci niște hopuri, să amortizezi cumva trecerea peste aceste hopuri”. 

”ANRE nu a recunoscut creșterea pentru distribuție”

”Sunt companii care s-au împrumutat peste 1 miliard de lei, adică 200 și de milioane de euro și, la nivelul întregului sector, problematica e destul de adâncă. O parte din costul tarifului de distribuție este reprezentat de energia electrică, consumată de rețeaua însăși. Rețeaua, ca să-ți aducă ție kWh, consumă o fracție mică din acel kilowatt-oră. Reglementatorul ANRE nu a recunoscut creșterea prețului energiei pentru consumul intern, al rețelei și i-a spus: suportă tu pierderea. Și ce s-a întâmplat? Suportă pierderea, au intrat pe minus în 2021 și acum când se duc să aplice la PNRR, ca să ia granturile generoase disponibile pentru distribuție și transport, nu mai pot să aplice pentru că sunt pe minus. Oameni buni, nu ne sabotăm singuri?” a continuat expertul în energie. El a mai spus că ”e un sector care doare și care e la baza tuturor sectoarelor”. 

Citește și: EXCLUSIV  Culisele crizei energiei din România, decizia ANRE. Expert în energie: NU mai pot să aplice la PNRR. Oameni buni, nu ne sabotăm singuri?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel