Culise: Putin i-a propus lui Merkel "pacea cecenă" în Ucraina

În cadrul unei discuții purtate în noiembrie 2014, în timpul summit-ului G20 de la Brisbane, cancelarul german Angela Merkel a respins propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a soluționa conflictul din Ucraina printr-o "pace cecenă", scrie Financial Times.

Publicația britanică susține că Angela Merkel a încercat să-l "descoasă" pe Vladimir Putin pentru a elabora o soluție de pace agreată și de liderul de la Kremlin.

"Când într-un final (Putin) a oferit o soluție, (Merkel) a fost șocată. Dl. Putin a declarat că Guvernul de la Kiev ar trebui să abordeze rebelii cum a abordat Rusia conflictul din regiunea separatistă Cecenia: prin a-i cumpăra cu bani și autonomie. O idee rezonabilă, poate, pentru un fost colonel KGB. Însă pentru fiica un pastor din Germania de Est, cu un simț puternic al corectitudinii, a fost inacceptabilă", scrie Financial Times.

Vladimir Putin a candidat prima oară la președinția Rusiei în 2000, când a spun că misiunea sa "istorică" este să rezolve situația din Caucazul de Nord. Prin urmare, Putin a dirijat al doilea război cu Cecenia, după tentativa eșuată de a supune republica în 1994-1996.

Pentru a pune capăt luptelor din Cecenia, Putin a încheiat un acord cu clanul Kadyrov al rebelilor ceceni. În schimbul loialității față de Kremlin, clanul a primit putere și ajutor financiar pentru reconstrucția republicii. 

Însă acordul nu a adus pace în Cecenia, ci o instabilitate perpetuă și conflict sângeros cu jihadiștii salafiști.

Ucraina fierbe: separatiștii au doborât un avion și un elicopter

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel