Culise incendiare: Putin a propus unui premier împărțirea Ucrainei, susține Sikorski

Fostul ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, susține că președintele rus Vladimir Putin i-a propus fostului premier al Poloniei, Donald Tusk, în prezent președinte al Consiliului European, împărțirea Ucrainei, pe care îl consideră un stat artificial.

"(Putin) a vrut ca noi să participăm la partiția Ucrainei. Putin voia ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea erau semnalele pe care ni le-au trimis. Știam de ani buni cum gândesc. A fost unul dintre primele lucruri pe care Putin le-a spus premierului meu, Donald Tusk, când a vizitat Moscova. A continuat prin a spune că Ucraina este un stat artificial și că Lwow este un oraș polonez și că de ce nu rezolvăm asta între noi. Din fericire, Tusk nu i-a răspuns. Știam că este înregistrat", a declarat Sikorski pentru Politico.

Radek Sikorski, considerat o revelație a diplomației europene, a fost unul dintre cei mai vocali avocați ai integrității și suveranității Ucrainei de la începutul crizei. O remaniere recentă a guvernului polonez l-a lăsat fără șefia diplomației, Sikorski devenind președintele camerei inferioare a Parlamentului Poloniei. El relata, în aprilie, pentru Washington Post, că a primit o ofertă de împărțire a Ucrainei din partea deputatului ultranaționalist Vladimir Jirinovski.

"Ultimul dictator al Europei" rupe tăcerea. Ce spune despre Putin și Ucraina

"Și da, am primit o scrisoare de la un deputat al Dumei Rusiei, Vladimir Jirinovski, care propunea ca Polonia să ia cinci provincii ale Ucrainei. El a trimis scrisori similare Ungariei și României, făcându-le, de asemenea, propuneri teritoriale", povestea polonezul. "S-a întâmplat acum o lună. I-am răspuns că nu facem asta", preciza Sikorski.

Radoslaw Sikorski crede că fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a dorit apropierea Kievului de UE, dar a fost șantajat de Putin.

"Până la acel moment ei deja făceau calcule despre cum să captureze Crimeea ca modalitate de șantaj a lui Viktor Ianukovici. Știu din întâlnirile și conversațiile mele cu Ianukovici că el voia semnarea Acordului de Asociere la UE. Dar în noiembrie 2013 ceva s-a întâmplat, ceva a plesnit. Bazându-mă pe conversațiile noastre, crede că este vorba despre ceva ce Putin i-a spus la Soci. Cred că Putin a avut kompromat (material de șantaj) împotriva lui Ianukovici: știm că săptămânal sau de două ori pe săptămână un camion căra bani din bugetul Ucrainei. Și cred că (Putin) i-a spus: 'Nu semna Acordul de Asociere, altfel vom captura Crimeea'. Și de aceea a cedat", a mai spus Sikorski pentru Politico.

Ministrul de Externe polonez: Rusia a propus să împartă Ucraina între România, Polonia și Ungaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel