Cui i-a folosit marea manipulare cu exit-poll-ul din turul I

Rezultatele parțiale oferite de BEC nu confirmă cifrele aproape spectaculoase vehiculate în dreptul Monicăi Macovei la exit-polluri apărute pe internet. Într-un articol publicat duminică, DC News a explicat tehnica de manipulare a exit-pollurilor și ce se urmărea prin aceasta. Dar cine, dintre cei 14 candidați, a fost marele beneficiar al acestui exercițiu și cine marele perdant?

Manipulare în turul I. Pe baza unui exit-poll inexistent, un candidat crește spectaculos

Pe parcusul zilei de duminică, surse din PNL și PDL livrau presei exit-polluri în care Monica Macovei avea scoruri duble decât cele prognozate în timpul campaniei. Cifre similare ofereau și sondajele distribuite presei de PSD, care confirmau astfel că Monica Macovei este "marea surpriză" a primului tur.

Întreaga manevră i-a servit Monicăi Macovei, a cărui electorat a fost scos din casă și încurajat să vină la vot pentru a crește șansele europarlamentarului. Însă sociologi consultați de site-ul DC News ne-au explicat că Macovei este beneficiarul secundar acestor al exit-poll-urilor. Principalele foloase le-a tras ACL, nefiind exclus ca tabăra Iohannis să fie chiar artizana acestei manevre.

Campania "Macovei pe locul 3" derulată duminică a vizat demobilizarea electoratului fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Procentele slabe oferite lui Tăriceanu erau descurajatoare pentru potențialii săi votanți. Aceștia, puși în fața unei înfrângeri dată ca certă, nu vedeau rostul unei deplasări la urne.

Prezența lui Tăriceanu pe podium este o veste proastă pentru Iohannis, dar un avantaj pentru Ponta. Liderul PLR este depozitarul voturilor unei părți a electoratului de dreapta, pe care, cel mai probabil, o va îndemna să voteze cu Ponta în turul II.

Arhitecții acestei manevre nu o puteau folosi pe Elena Udrea în locul Monicăi Macovei. Scandalurile din pragul alegerilor au erodat șansele liderului PMP, iar vehiculare unor procente de 9% ar fi fost ridicolă. Alegerea numelui Monicăi Macovei, candidatul antisistem și fără structură de partid, a părut mai fezabilă și a hrănit presa cu tema candidatului surpriză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel