Cuba şi Venezuela îl atacă pe Trump

Liderul Partidul Comunist Cubanez, Raul Castro, preşedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, şi preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, au transmis că sancţiunile SUA nu fac decât să le întărească hotărârea de a rămâne uniţi şi de a sprijini schimbările sociale în regiune, relatează Reuters. 

Cei trei lideri au prezidat duminică sesiunea de închidere a unei conferinţe de solidaritate la Havana, o reuniune care a atras peste 1.300 de activişti sociali, majoritatea din America Latină. Întâlnirea de trei zile a fost convocată pentru a se discuta căi de a învinge ceea ce organizatorii au numit ofensiva imperialistă condusă de SUA împotriva guvernelor şi mişcărilor progresive şi socialiste.

Sub sloganuri de înfrângere a neoliberalismului şi de sprijinire a democraţiei, reuniunea a avut loc în contextul revoltelor sociale care au zguduit Chile, ţară condusă de conservatori, şi în contextul unui conflict din Bolivia în legătură cu un scrutin recent în urma căruia preşedintele socialist Evo Morales a obţinut un al patrulea mandat. Protestele continuă de asemenea în Brazilia în legătură cu trimiterea la închisoare a fostului preşedinte de stânga popular Luiz Inacio Lula Da Silva, mişcarea politică de stânga-centru a preluat puterea de la dreapta în Argentina, iar SUA au lovit Venezuela şi Cuba cu sancţiuni.

Maduro şi Diaz-Canel au încheiat reuniunea cu discursuri transmise în direct de televiziunea de stat în care au ridiculizat acuzaţiile SUA că ei s-ar afla în spatele revoltelor din alte ţări sau că sunt responsabili pentru guvernele de stânga. Prezenţa lui Maduro pare să fi avut ca scop transmiterea mesajului că Havana nu îşi va abandona aliatul strategic Venezuela, în ciuda eforturilor SUA şi ale altor ţări occidentale şi din America Latină de a convinge Cuba să facă acest lucru.

Maduro a spus că acuzaţiile Organizaţiei Statelor Americane conform cărora Cuba s-ar afla în spatele protestelor din Chile sunt 'stupide'. 'Este vorba de vechea dictatură Pinochet şi de Fondul Monetar Internaţional. Oamenii au dreptul să caute o alternativă', a spus el într-un discurs lung şi pătimaş. 'Ei ne acuză că susţinem Revoluţia Bolivariană (venezueleană), în timp ce îşi acoperă ochii, urechile şi gura pentru a nu vedea, a nu auzi şi a nu recunoaşte ce strigă oamenii în stradă: neoliberalismul este un eşec economic şi un dezastru social', a spus la rândul său Diaz-Canel, aparent făcând referire la protestele din Chile şi la alegerile din Argentina.

'Trump şi curtea sa de vulturi atacă Revoluţia Cubaneză, Revoluţia Bolivariană, pe Sandinastas (partidul socialist Frontul de eliberare naţională Sandinista din Nicaragua - n.r.), conducerile politice de stânga din Brazilia, Bolivia şi Argentina şi mişcările sociale, populare, progresive din întreaga regiune', a spus el. Preşedintele cubanez a acuzat SUA îi asediază ţara prin sancţionarea părţilor terţe care fac afaceri cu ea, cerându-le celor prezenţi să îşi intensifice eforturile pentru apărarea sa, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel